☰

Lattelecom kā atbildīgs IPS

Lielākais Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējs Lattelecom pievienojies iniciatīvai „Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs” un parakstījis trīspusēju saprašanās memorandu ar NetSafe Latvia Drošāka interneta centru un CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju), saņemot tiesības lietot atbilstošu iniciatīvas ietvaros izstrādātu kvalitātes zīmi.

Iniciatīvas mērķis ir veidot drošāku un tīrāku interneta vidi Latvijā, mazinot inficēto datoru skaitu un cīnoties ar nelegālo materiālu, īpaši bērnu pornogrāfijas, apriti internetā.

Pagājušā gada laikā CERT.LV reģistrēja 200 tūkstošus inficētu datoru. Apziņot visus inficēto iekārtu lietotājus bez interneta pakalpojumu sniedzēju līdzdalības nav iespējams. Tāpat arī cīņa ar bērnu seksuālo izmantošanu saturošu materiālu izplatību ir apgrūtināta bez interneta pakalpojumu sniedzēju iesaistes, un dažkārt materiālu izņemšana no aprites aizņem pat vairākas nedēļas.

Lattelecom kā interneta pakalpojumu tirgus līdera iesaiste iniciatīvā būtiski sekmēs iniciatīvas mērķu sasniegšanu – drošākas interneta vides attīstību. „Ar Lattelecom starpniecību gala lietotāji tagad var saņemt brīdinājumu, ja viņu dators ir inficēts vai kļuvis par robotu tīklu sastāvdaļu, un veikt nepieciešamos pasākumus, lai šo problēmu novērstu. Jo ilgāk dators paliek inficēts, jo lielāka varbūtība, ka lietotājam tiks nozagti svarīgi dati vai arī viņa dators varētu tikt iesaistīts kādās nelegālās darbībās elektroniskajā vidē,” uzsver CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

„Lattelecom ir būtiski saviem klientiem sniegt kvalitatīvus pakalpojumus ar iespējami augstāko drošības līmeni. Parakstot Atbildīga interneta pakalpojumu sniedzēja memorandu, Lattelecom apliecina rūpēties un sadarboties, lai Lattelecom tīklā uzturētajos interneta resursos netiktu izvietots nelegāls saturs, un, izmantojot to informāciju, kas ir CERT.LV rīcībā par tīkla lietotāju inficētajiem datoriem, veikt darbības, lai ierobežotu šo datoru vīrusu izplatību, tādejādi mazinot drošības incidentu riskus interneta vidē Latvijā,” pamato Kerli Gabriloviča, Lattelecom komercdirektore.

„Interneta pakalpojumu sniedzējs ir vienīgais, kas zina, kas slēpjas aiz konkrētās IP adreses. Līdz ar to CERT.LV ir ļoti svarīgs visu interneta pakalpojumu sniedzēju atbalsts un darbības kopēja mērķa - drošākas interneta vides – vārdā,” turpina Baiba Kaškina.

Iniciatīva „Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs” tika izveidota 2012.gada 30.oktobrī un šobrīd trīspusējo saprašanās memorandu ir parakstījuši divpadsmit interneta pakalpojumu sniedzēji. Vairāk par iniciatīvu un memoranda teksts atrodams sadaļā "Atbildīgs IPS".