☰

Noslēgusies IT drošības konference

Iedzīvotāju izglītošana – svarīgākais IT drošības jomā

16.oktobrī noslēdzās IT drošības konference „Apmācīts un atbildīgs IT/IS lietotājs -

mūsu visu drošības pamats" kuru apmeklēja 400 IT nozares pārstāvji.

Konferencē uzstājās Latvijas IT nozares eksperti un ārvalstu lektori par tādām tēmām kā interneta atvērtības riski, informācijas drošības riski un izaicinājumi, web aplikāciju drošības uzlabošanas iespējas, kiberdrošības kompetenču pilnveide, domēnu vārdu sistēmas problēmas un iespējamie risinājumi, heartbleed ievainojamības atklāšanas anatomija u.c.

Konferences runātāju prezentācijas pieejamas šeit.

„Internets ir pārāk liels, lai kāds to spētu labi pārvaldīt un pēdējā laika ievainojamības, tādas kā heartbleed, tikušas pieļautas tāpēc, ka mums ir pārāk daudz atvērtā koda programmatūras, ko vairs nav iespējams kvalitatīvi pārbaudīt”, kā vienu no interneta izaicinājumiem minēja Paul Vixie, Farsight Security Inc. ģenerāldirektors.

Konferenci noslēdza valsts un privātā sektora ekspertu paneļdiskusija par to, kā vislabāk paaugstināt galalietotāju informācijas drošības prasmes. Diemžēl lietotāju pieredze, kā aizsargāties pret apdraudējumiem internetā ir tikai attīstības sākumposmā, jo lietotājam ne vienmēr ir pieejamas zināšanas, kā ar konkrēto tehnoloģiju droši rīkoties.

Diskusijas dalībnieki secināja, ka vislielākā uzmanība jāvelta bērnu un jauniešu izglītošanai par IT drošības jautājumiem, jo caur viņiem ir iespējams šo informāciju nogādāt arī viņu vecākiem un vecvecākiem.

DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis konferences apmeklētājiem stāstīja par to, kādi ir galvenie mākoņskaitļošanas ieguvumi un priekšrocības, uzsverot, ka šī pakalpojuma drošība ir neatņemama IT ārpakalpojumu sniedzēju kvalitātes sastāvdaļa.

LMT konferences laikā prezentēja jaunu mobilo ierīču drošības un pārvaldības pakalpojumu, kas komercrežīmā būs pieejams no nākamā gada, bet jau šobrīd uzņēmumi var pieteikties to izmēģināt bez maksas. Latvijā jau vairāk nekā 38% Latvijas iedzīvotāju izmanto viedtālruņus un arvien vairāk tas tiek izmantots arī kā darba instruments. Tai pašā laikā, atšķirībā no darba datora, mobilās ierīces Latvijā bieži vien uzņēmumi īpaši neaizsargā.

Jaunais LMT pakalpojums ļaus, piemēram, ierobežot veidu un vietu, kur saglabāt uzņēmējdarbībai konfidenciālos datus, kas tiek sūtīti e-pasta pielikumos, kā arī citu uzņēmuma informācijas lietošanu. Šādi risinājumi ir būtiski, lai nodrošinātos pret datu noplūdes, finanšu un reputācijas riskiem. Pašiem darbiniekiem arī šī būs papildu drošības sajūta, piemēram, ja viedtālrunis vai planšetdators tiek nozagts vai nozaudēts, jo šis risinājums ļauj attālināti izdzēst ierīces saturu, lai tas nebūtu pieejams citiem.

Konferenci organizēja CERT.LV un ISACA Latvijas nodaļa, pasākumu atbalstīja Eiropas datu centru operators DEAC un SIA „Latvijas Mobilais Telefons”. Pasākums norisinājās Eiropas kiberdrošības mēneša ietvaros. Šogad kiberdrošības mēneša aktivitātēs piedalās 40 organizācijas 25 Eiropas valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Kiberdrošības mēnesis tiek rīkots ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par kiberdrošības jautājumiem.