☰

Latvijas-Lietuvas komandai 4.vieta kiberdrošības mācībās „Locked shields 2015”

No 22.04.-24.04. 2015. Tallinā norisinājās lielākās starptautiskās tehniskās kiberdrošības mācības “Locked Shields 2015”, kuras organizēja NATO CCDCoE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence).

Mācībās piedalījās vairāk kā 400 kiberdrošības speciālisti no 15 valstīm. Latvijas komandu veidoja CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija), Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība, kiberdrošības eksperti no privātā sektora un Lietuvas CERT kiberdrošības eksperti.

Latvijas-Lietuvas apvienotā komanda 16 komandu konkurencē ieguva 4. vietu. Pirmo vietu ieņēma NCIRC (NATO Computer Incident Response Capability) komanda.

Mācību mērķis bija sagatavot speciālistus mainīgajai kiberdrošības videi, izmantojot reālas tehnoloģijas un uzbrukumu metodes. Mācību uzdevums bija trenēt zilās jeb aizsardzības komandas, lai tās spētu reāllaikā aizsargāt informācijas tehnoloģiju infrastruktūru, saskaņā ar fiktīvu scenāriju. Scenārijā tika iekļauti gan komandu darbību ietekmējoši tehniskie un tiesiskie aspekti, gan mediju aktivitātes, tādējādi demonstrējot kiberdrošības krīžu sarežģīto dabu.

Katru gadu izmantotās tehnoloģijas un uzbrukumu vektori tiek pielāgoti aktuālajiem apdraudējumiem kibertelpā. Šogad mācības tika papildinātas ar ICS/SCADA industriālās vadības sistēmu, Windows 8 un 10, kā arī aktīvās kiberaizsardzības elementiem. 2014.gadā mācībās tika izmantotas iekārtas ar Android operētājsistēmu, VoIP iekārtas un IP kameras.

NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs ir starptautiska militārā organizācija, kas atrodas Tallinā, Igaunijā. Tas ir izpētes un mācību centrs ar mērķi uzlabot kapacitāti, sadarbību un informācijas pieejamību NATO dalībvalstu vidū kiberdrošības jomā.

Vairāk par mācībām “Locked Shields 2015”

Video par mācību norisi