☰

Rīgā tiekas ASV un Baltijas valstu kritiskās infrastruktūras aizsardzības un kiberdrošības eksperti

Ārlietu ministrija Rīgā 18. un 19. maijā organizē ekspertu semināru, lai īpaši pievērstos enerģētikas un elektrības infrastruktūras jautājumiem un kiberuzbrukumu riskam, īstenojot Baltijas valstu un ASV prezidentu 2013. gada lēmumu sadarboties kritiskās infrastruktūras aizsardzībā un kiberdrošībā.

Seminārs izvērtēja sadarbības projektā līdz šim paveikto, sniedza ieskatu par nacionāli īstenotajiem pasākumiem un pārrunāja sadarbību ar enerģētikas nozares uzņēmumiem. Dalībnieki tika informēti par sasniegto Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā digitālajā jomā – gan kiberdrošības un digitālā tirgus, gan pamattiesību un brīvību jomā. Tika arī pārrunāta normu un regulējumu ieviešana enerģētikas nozarē, kā arī dalībnieki dalījās publiskās—privātās partnerības pieredzē un apsprieda priekšlikumus turpmākajai sadarbībai. Nākamgad seminārs notiks Viļņā.

Dalībniekus uzrunāja arī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Rīgā pagaidu pilnvarotā lietvede Šārona Hadsone-Dīna un AS Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Latviju pārstāvēja AS Latvenergo, AS Augstsprieguma tīkls, Ārlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Iekšlietu ministrija, Ekonomikas ministrija, Rīgas Tehniskā universitāte, CERT.LV un Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība.

Semināra organizēšanā iesaistīta AS Latvenergo, Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Rīgā. Seminārā no ASV un Baltijas valstīm piedalījās valsts pārvaldes institūciju, enerģētikas nozares un akadēmisko aprindu pārstāvji.