☰

CERT.LV svin 5 gadu jubileju

2016. gada 1. februārī IT drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV svin 5 gadu pastāvēšanas jubileju.
Latvijā CERT (Computer Emergency Response Team) komandas vēsture aizsākās jau 2006. gadā, kad vienība darbojās kā LATNET CERT un pēc tam kā CERT NIC.LV. Jau kopš 2008. gada vienība bija TF–CSIRT/Trusted Introducer akreditēta komanda un kopš 2009. gada - FIRST biedrs.

2010. gada 28. oktobrī Saeima pieņēma IT drošības likumu, kas 2011. gada 1. februārī nodibināja CERT.LV, tās funkcijas uzticot LU Matemātikas un informātikas institūtam. Pirmos divus gadus CERT.LV darbojās Satiksmes ministrijas paspārnē, bet kopš 2013. gada – Aizsardzības ministrijas pārraudzībā, aktīvi sadarbojoties ar ministriju augsta līmeņa mācību un pasākumu veidošanā.

Sākot ar 2011. gadu dzima pirmie CERT.LV radītie pakalpojumi un zīmoli, kādus mēs tos zinām tagad - portāls esidross.lv, Drošības Ekspertu grupa jeb DEG, kvalitātes zīme "Atbildīgs IPS", Seminārs "Esi drošs" un IT drošības konference. Piecu gadu laikā 286 pasākumos apmācīti un izglītoti teju 19 000 IT drošības speciālisti, studenti, skolēni, valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki.

Katru gadu tiek atrisināti un apstrādāti vidēji 3500 augstas prioritātes incidenti un 310 000 zemas prioritātes incidenti.

Pārskatot paveikto IT drošības incidentu novēršanā, CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina secina, ka "Sabiedrības izpratne par apdraudējumiem kibertelpā un spēja tos atpazīt un atvairīt būtiski uzlabojas, taču arī kiberuzbrukumu kvalitāte un izpildījums nepārtraukti tiek pilnveidots.
CERT.LV nākamo gadu prioritātes vēl bez incidentu novēršanas būs saistītas ar publiskā sektora un kritiskās infrastruktūras drošības stiprināšanu, sabiedrības izglītošanu un IT drošības kompetenču centra attīstību.

CERT.LV turpinās būt galvenais kontaktpunkts apdraudējumu risināšanā, primāri valsts un pašvaldību iestādēm, taču tāpat arī interneta pakalpojumu sniedzējiem un jebkuram lietotājam, kam ir ar IT drošību saistīti jautājumi."

CERT.LV aktīvi iesaistās arī dažādu informatīvo kampaņu veidošanā un realizēšanā - kopš 2013. gada CERT.LV rīko Datorologa akciju, iesaistās Kiberdrošības mēneša un E-prasmju nedēļas aktivitātēs, sadarbojas ar Netsafe Latvija, kā arī bankām un citiem privātiem partneriem informatīvās kampaņās par IT drošības jautājumiem.

Šobrīd, 2016. gada sākumā CERT.LV strādā 23 darbinieki.

Šī gada maijā CERT.LV uzņems Rīgā TF-CSIRT grupas dalībniekus no visas Eiropas, kā arī kopā ar ENISA organizēs gadskārtējo Eiropas nacionālo un valdības CERTu semināru.

2016. gada 6. oktobrī plānota gadskārtējā CERT.LV un ISACA Latvija organizētā IT drošības konference.