☰

Noslēdzas Datorologa akcija

19.oktobrī noritēja CERT.LV organizētā Datorologa akcija, kuras ietvaros katrs interesents varēja atnest savu datoru, planšetdatoru vai mobilo telefonu uz pārbaudi pie IT speciālista - datorologa. Oktobris ir Eiropas Kiberdrošības mēnesis un šis jau ir piektais gads pēc kārtas, kad CERT.LV rīko bezmaksas Datorologa pasākumu. Šogad pasākumu apmeklēja 50 datorlietotāji.

Būtiski pieaudzis ir uz pārbaudi atnesto mobilo iekārtu skaits. Bieži lietotāji uz pārbaudi nāk ar vairākām iekārtām, atnesot gan portatīvo datoru, gan telefonu, kas norāda, ka mobilās iekārtas tiek plaši izmantotas darbam internetā un lietotājiem rūp to drošība.

Šogad izplatītākās datorproblēmas, ar kurām lietotāji vērsās pie datorologiem, bija lēns dators un iznirstoši logi, kuros tiek rādīta reklāma. Abas problēmas, lielākoties, izraisa datora "piesārņojums". Tas rodas, kad lietotājs, lejuplādējot kaut ko vienu, neseko līdzi dialogu logu saturam, bet visam spiež "piekrītu", instalējot savā datorā nevajadzīgas papildu programmas, aplikācijas un pārlūku paplašinājumus, no kuriem pēc tam nemāk atbrīvoties.

Jau vairākus gadus novērota arī nepareiza antivīrusu lietošana, kad datorā tiek uzstādītas divas vai vairāk pretvīrusu programmatūras, kas rezultātā traucē viena otras darbību un padara datoru ļoti lēnu, vienlaicīgi pārbaudot vienu un to pašu datora saturu. Pareizāk ir lietot vienu, bet regulāri atjauninātu antivīrusu.

Datorologa akcijai ir arī regulārie apmeklētāji, kuri uz akciju nāk ik gadu līdzīgi kā pie zobu higiēnista, lai pārliecinātos, ka ar datoru joprojām viss ir kārtībā.

Arī šogad CERT.LV ekspertiem talkā nāca IT speciālisti no SIA "Latnet Serviss”, SIA "Stream Networks" un SIA "Lattelecom". SIA "Latnet Serviss" un SIA "Lattelecom" ir to interneta pakalpojumu sniedzēju vidū, kas īpaši rūpējas par savu klientu drošību un drošas interneta vides veidošanu, ko apliecina iegūtā kvalitātes zīme "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs”.