☰

CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 4. ceturksni

Publicēts CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 4. ceturksni (PDF).

Pārskatam ir informatīva nozīme, tajā iekļauta tikai vispārpieejama informācija un tas nesatur informāciju par tiem CERT.LV darbības rezultātiem, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju.

Kopsavilkums

Pārskata periodā iezīmējās jauna tendence. Virkne incidentu bija saistīti ar dažādām kriptovalūtām. Dažos incidentos tika konstatēta neautorizēta resursu izmantošana kriptovalūtu ģenerēšanai, bet vairāki incidenti bija saistīti ar finansiāliem zaudējumiem no 3000 līdz 34 000 eiro apmērā, kas radušies no uzbrukumiem lietotāju kriptovalūtas kontiem.

Tika saņemti arī vairāki ziņojumi par uzņēmumu e-pasta sarakstes pārtveršanu, kurās pārtvērēji sekoja uzņēmuma sarakstei un veica tās modifikāciju, lai no uzņēmuma partneriem izkrāptu maksājumus uz pārtvērējiem piederošiem banku kontiem.

Pirmssvētku periodā raksturīgi bija arī ziņojumi par krāpnieciskiem interneta veikaliem. Lietotāji lūdza palīdzību gan līdzekļu atgūšanā, kad bija kļuvuši par krāpniecības upuri, gan padomus krāpniecisku vietņu atpazīšanā, lai iepirkumus veiktu droši.

Oktobris jau sesto gadu bija Eiropas Kiberdrošības mēnesis. Latvijā Kiberdrošības mēnesi ievadīja CERT.LV un ISACA Latvijas nodaļas rīkotā starptautiskā kiberdrošības konference „Kiberšahs 2017”. Konferenci klātienē apmeklēja 512 dalībnieki, bet tiešraidē vēroja vairāk nekā 3000 interesenti.

2017.gada 4.ceturksnī CERT.LV apkopoja informāciju par 192 284 apdraudētām IP adresēm. Pārskata periodā izplatītākais apdraudējums bija konfigurācijas nepilnības (137 805 unikālas IP adreses) ar kritumu 2.5%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Nākamais izplatītākais apdraudējums bija ļaundabīgs kods (40 629 unikālas IP adreses) ar kritumu 29%. Trešo vietu ieņēma ielaušanās mēģinājumi (206 unikālas IP adreses) ar pieaugumu 13% attiecībā pret iepriekšējo ceturksni.

Pārskata periodā CERT.LV par IT drošību izglītoja 2458 cilvēkus, iesaistoties 37 izglītojošos pasākumos, ievietoja 16 jaunas ziņas vietnē www.cert.lv, sniedza komentārus 7 radio pārraidēs un 5 televīzijas sižetos.

CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 3. ceturksni
CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 2. ceturksni
CERT.LV darbības pārskats par 2017. gada 1. ceturksni
CERT.LV darbības pārskats par 2016. gadu