☰

Starptautiskās kiberdrošības mācības “Locked Shields 2018”

No š.g. 23. līdz 27. aprīlim notiek NATO apvienotā kiberaizsardzības izcilības centra (NATO CCD CoE) organizētās ikgadējās “Locked Shields 2018” mācības. Uz scenāriju bāzētās reālā laikā notiekošās tīkla aizsardzības mācības tiek rīkotas jau kopš 2010. gada un ir vērienīgākās starptautiskās kiberdrošības mācības pasaulē. Tā ir unikāla iespēja kiberdrošības ekspertiem intensīva stresa apstākļos trenēt iemaņas IT sistēmu un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā.

Mācību laikā norit mijiedarbība starp Sarkanā karoga komandu (tā, kas īsteno kiberuzbrukumus) un Zilā karoga komandām (tās, kuras nodrošina aizsardzības pozīcijas). Komandām pārsvarā ir nacionāls raksturs un tās pārstāv NATO CCD CoE dalībvalstis. Zilā karoga komandu uzdevums ir paaugstinātas grūtības apstākļos nodrošināt iedomātas valsts Berīlijas (Berylia) tīklu un servisu darbību, risinot radušos incidentus, gatavojot statusa un incidentu ziņojumus, izpildot specifiskus analītiskos uzdevumus un reaģējot uz mediju, juridiskajiem un citiem spēles scenārijā bāzētajiem notikumu pavērsieniem. Šogad kopumā mācību vidē integrētas vairāk kā 4000 virtualizētas IT sistēmas un vairāk kā 2500 dažādi uzbrukumi. Lai mācības atspoguļotu nozares tendences, “Locked Shields 2018” izmanto reālistiskas tehnoloģijas, tīklus un uzbrukumu metodes.

2018. gada izaicinājumi

Katru gadu „Locked Shields” pārsteidz ar jauniem izaicinājumiem, tehnoloģijām un specializētām sistēmām. Šogad uzsvars tiks likts uz arvien pieaugošo nepieciešamību uzlabot komunikāciju starp dažādiem ekspertiem un lēmumu pieņemšanas institūcijām. CCDCOE apvienojis tehniskos un stratēģiskos spēles elementus, sniedzot iespēju dalībvalstīm pieredzēt pilnu komandķēdi nopietnu kiber-uzbrukumu gadījumos, sākot no stratēģiskā līdz pat operatīvajam līmenim un iesaistot kā civilos, tā militāros resursus.

Saskaņā ar scenāriju jau pieminētājā izdomātājā valstī Berīlijā strauji pasliktinās drošības situācija, kad vairāki nesankcionēti notikumi sakrīt ar koordinētiem kiberuzbrukiem. Uzbrukumu mērķis ir lielākie valsts elektronisko sakaru komersanti un militārā aviācijas bāze. Uzbrukuma rezultātā rodas traucējumi elektroapgādes sistēmai, ārkārtas servisu 4G tīkla darbībai, bezpilotu lidaparātiem un citām kritiskās infrastruktūras vienībām. Kamēr tehniskās komandas uzdevums ir nodrošināt sekmīgu sistēmu darbību, tikmēr stratēģiskajiem spēlētājiem ir nepieciešams pieņemt lēmumus, prognozēt to stratēģisko un politisko ietekmi, un analizēt to atstātās sekas uz pastāvošo situāciju.

Latvijas komanda, kuru veido CERT.LV un Kiberaizsardzības vienības eksperti, šogad startē kopā ar Amerikas Savienoto Valstu (US EUCOM) un Kanādas bruņoto spēku pārstāvjiem. Mācības tiks vadītas no NATO Kiberaizsardzības izcilības centra Tallinā, bet zilā karoga komandām tiks nodrošināta attālināta piekļuve mācību videi.

Sadarbības partneri: “Locked Shields 2018” tiek organizētas sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Somijas Aizsardzības spēkiem, Zviedrijas Aizsardzības koledžu, Britu armiju, US EUCOM (the United States European Command), Korejas Nacionālo aizsardzības izpētes institūtu, Tallinas Tehnoloģiju universitāti un CERT.LV.

Industriālie partneri: Siemens AG, Ericsson, Bittium, Goodmill, Threod Systems, Cyber Test Systems, Clarified Security, Iptron, Bytelife, BHC Laboratory, openvpn.net, GuardTime un daudzi citi.

Plašāka informācija pieejama šeit: https://ccdcoe.org/

Attēls: NATO CCD CoE