☰

Loterija ar nepatīkamu pārsteigumu bankas kontā

CERT.LV kopš pērnā gada nogales turpina saņemt ziņojumus no interneta lietotājiem par aizdomīgu loteriju, kurā it kā iespējams laimēt jaunākos Samsung un Apple viedtālruņus. Loterijas mērķis ir panākt, ka lietotājs abonē piekļuvi vietnes iqbraintrainer.com resursiem, par ko katru mēnesi no lietotāja bankas konta tiek atvilkti 29 EUR. Loterija tiek izplatīta Lattelecom, LMT un iespējams citu Latvijā izmantotu interneta pakalpojuma sniedzēju vārdā.

Loterija parādās kā uznirstošs logs, lietotājam apmeklējot vietnes, kurās izvietoti inficēti reklāmas baneri vai saites. Loterija veidota tā, lai nolasītu lietotāja IP adresi un pielāgotu tās sākumlapas saturu atbilstoši izmantotajam interneta pakalpojuma sniedzējam (pielāgots logo) un valodai.

Loterijas sākumlapā interneta lietotājs tiek aicināts ierobežotā laika sprīdī atbildēt uz 6 jautājumiem, kā arī vēlāk ievadīt savu privāto informāciju: kredītkartes datus, e-pastu, dzīvesvietas adresi utt. Ievadot prasīto informāciju, lietotājs automātiski piekrīt Līguma noteikumiem, kas paredz, ka lietotājam par 1 EUR tiek dots 3 dienu pakalpojuma izmēģināšanas periods, kura laikā it kā iespējams atteikties no pakalpojuma, pretējā gadījumā 4.dienā no lietotāja konta tiek novilkti jau 29 EUR.  Uz lietotāja e-pastu tiek atkārtoti nosūtīts Līgums un piekļuves informācija vietnes iqbraintrainer.com resursiem.

Aicinām interneta lietotājus, pamanot minēto loteriju, būt uzmanīgiem un kārtīgi iepazīties ar Līguma noteikumiem, kā arī atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ievadīt savus privātos datus.

Ja gadījumā esat datus ievadījis, acinām sekot Līguma norādījumiem un anulēt servisa izmantošanu 3 dienu laikā, kā arī drošības nolūkos iesakām sazināties ar savu banku un bloķēt norēķinu karti, lai nākotnē loterijas veidotāji kartes datus nevarētu izmantot citiem ļaunprātīgiem nolūkiem. Ja esat kļuvis par šīs vai līdzīgas loterijas upuri, aicinām par to informēt arī CERT.LV, rakstot uz cert.

Tāpat līdzīgos gadījumos aicinām pievērst uzmanību arī iznirstošā loga interneta adresei, - Latvijā pazīstams uzņēmums vai organizācija visdrīzāk izmantos savus jau pierastos domēnu vārdus, ja nolems rīkot loteriju vai izlozi.