☰

Mācības „Crossed Swords 2019” integrē kiberkomponenti liela mēroga operācijās

Attēls: Milrem Robotics

Ikgadējās tehniskās kiberdrošības mācības „Crossed Swords 2019” tika organizētas Tallinā, Igaunijā, sadarbojoties NATO apvienotajam kiberaizsardzības izcilības centram (CCDCoE) un CERT.LV. Mācībās piedalījās tehniskie eksperti, kā arī nacionālo Kiberpavēlniecību un speciālo vienību pārstāvji. Mācību galvenā uzmanība tika vērsta uz sarkanā karoga komandu ofensīvo prasmju attīstību kiberoperāciju plānošanā, izpildē un reaģēšanā uz apdraudējumu. Tā kā arvien vairāk valstīs tiek izveidotas Kiberpavēlniecības, tad mācībās pirmo reizi tika iekļauta pavēlniecības komponente, kuru pārraudzīja Igaunijas Aizsardzības spēku Kiberpavēlniecība.

„Crossed Swords” ir intensīvas praktiskās kiberdrošības mācības, kurās drošības eksperti un ielaušanās testu veicēji var uzlabot prasmes tikt galā ar daudzveidīgiem uzbrukumu vektoriem un pārbaudīt ofensīvās kiberaizsardzības spējas. Šogad mācībās paralēli tika veiktas vairākas vienlaicīgas reālās vides un kiberoperācijas, aptverot gan industriālās vadības sistēmas, gan fiziskas drošības sistēmas, gan bezpilota lidaparātus un jūras novērošanas sistēmas. Jaunums bija reāls sauszemes pašgājēj-transportlīdzeklis, kura apturēšanai jāizmanto kibermetodes.

„Mācības „Crossed Swords” ir vienas no sarežģītākajām kiberdrošības mācībām, taču nevis izmēra dēļ, bet gan tāpēc, ka tajās ir liels apjoms dažādu kompleksu starpdisciplināru aktivitāšu,” komentēja Lauri Luht, NATO CCDCoE tehnisko mācību projektu vadītājs. „Šīs mācības ir vērstas uz sadarbību, uz to, lai veicinātu dalībnieku spēju izmantot starpdisciplināro sinerģiju un integrētu kiberkomponenti militārajā taktikā. Lai cīnītos ar apdraudējumu, starpdisciplinārā pieeja un efektīva komunikācija ir atslēgas faktori, arī izmantojot ofensīvus paņēmienus, ja nepieciešams.”

„Katru gadu organizatori ceļ likmes, lai nodrošinātu efektīvas mācības vienībām, kas iesaistītas kritiskās kiberoperācijās. Tās ir apvienotas taktiskās mācības, kurās piedalās tehniskie eksperti, datu apstrādes eksperti un speciālās vienības vienotas pavēlniecības vadībā,” skaidro Bernhards Blumbergs, mācību izveidotājs un tehniskais direktors, CERT.LV kiberdrošības eksperts. „Mācībās kritiska nozīme ir komandas darbam, neatkarīgi no tā, vai runa ir par deleģēšanu, uzdevumu piešķiršanu vai vadību, sadarbībai un informācijas apmaiņai, atbilstošam laika menedžmentam un prioritizēšanai, kā arī spējai pasniegt situācijas kopainu tālāk komandcentram,” viņš piebilda.

„Crossed Swords” tehniskās kiberdrošības mācības galvenokārt koncentrējas uz ielaušanās testētāju, digitālās kriminālistikas profesionāļu,  situācijas analītiķu un daudzu citu ekspertu apmācību, kuri piedalīsies sarkanā karoga komandā drīzumā notiekošajās mācībās „Locked Shields 2019”. „Crossed Swords 2019” piedalījās vairāk kā 100 dalībnieki no 21 valsts.

Mācības organizēja NATO CCDCoE, NATO akreditēts kiberdrošības centrs Tallinā, un CERT.LV, Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija, sadarbojoties ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Igaunijas Kiberpavēlniecību, Igaunijas Kiberaizsardzības vienību, Latvijas Kiberaizsardzības vienību, TalTech, Milrem Robotics, Threod, Cybernetica AS, GREYCORTEX, HTCI, NSHQ, Cymmetria and CybExer.

Avots: https://ccdcoe.org/news/2019/exercise-crossed-swords-2019-integrates-cyber-into-full-scale-of-operations/