☰

Tehnoloģijas bez zinošiem speciālistiem ir tikai plauktiņš putekļiem

Uzņēmums vai valsts iestāde var iegādāties miljoniem vērtas IT drošības sistēmas un risinājumus, taču, ja pretī nebūs pietiekami zinoši vai kvalificēti speciālisti, kas varētu ar šīm sistēmām strādāt, kā arī netiks izpildītas elementāras prasības interneta gala lietotāju līmenī, tad šādas sistēmas ir principā bezjēdzīgas. Analoģija šim salīdzinājumam varētu būt – ja neaizslēgsi savai mašīnai durvis, arī dārga signalizācijas sistēma Tevi neglābs. Šādas un līdzīgas idejas vijās cauri CERT.LV un ISACA Latvijas nodaļas rīkotajai IT drošības konferencei „Kiberšahs 2019”, kas norisinājās no 2. līdz 3. oktobrim Radisson Blu Latvija telpās.

Pirmo reizi konferences atklāšanā piedalījās arī Latvijas Valsts prezidents - Egils Levits. Prezidents savu konferences atklāšanas runu sāka ar pasaules līmeņa drošības risku uzskaitījumu, to vidū minot arī klimata pārmaiņas, anti-vakcinēšanās kustību, kodolieročus, - akcentējot, cik nozīmīgu lomu šo risku mazināšanā spēlē tieši kiberdrošība.

Attēlos: Latvijas Valsts prezidents - Egils Levits, Aizsardzības ministrs - Artis Pabriks, CERT.LV vadītāja - Baiba Kaškina

Konference "Kiberšahs" tiek rīkota jau kopš 2012. gada un to atbalsta pasākuma lieldraugi – dots. un LMT. Šogad konferenci klātienē apmeklēja vairāk nekā 600 IT drošības ekspertu gan no valsts, gan privātā sektora, savukārt tiešraidē pasākumu vēroja vairāk nekā 4000 skatītāju.

Konferencē uzstājās kiberdrošības eksperti no Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Austrijas, Igaunijas, Izraēlas, Latvijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Slovākija, Somija, Šveices un Vācijas. Tik plašs ārzemju kiberdrošības ekspertu loks konferences vēsturē piedalījās pirmo reizi.

Abās konferences dienās tās dalībnieki varēja izmēģināt arī PricewaterhouseCoopers izstrādāto “Kiber-izlaušanās istabu”, kura izpelnījās ne tikai pozitīvas dalībnieku ovācijas, bet sniedza arī jaunas zināšanas kiberdrošībā.

Par šī gada pārsteigumu noteikti var uzskatīt negaidīti lielo interesi par CERT.LV organizētajām „Capture the Flag” sacensībām, kurām kopā pieteicās 91 komanda. Daļa komandu uzdevumus pildīja klātienē, savukārt citi – attālināti. „Capture the Flag” ir īpašas kiberdrošības sacensības, kas radītas, lai aicinātu spēles dalībniekus stāties pretī dažādiem kiberdrošības izaicinājumiem tādās kategorijās kā, piemēram, kriptogrāfija, tīkla analīze, kriminālistika, binārais kods un citas. Šāda veida sacensības ir populāras visā pasaulē, taču „Kiberšahs 2019” ietvaros tādas tika rīkotas pirmo reizi. Pateicoties uzņēmumam SIA “Cyber Circle”, sacensību uzvarētājiem tika nodrošinātas arī vērtīgas balvas. Pozitīvās atsauksmes un lielais dalībnieku skaits noteikti liek domāt par šādu sacensību rīkošanu arī nākotnē.

Attēlā: CyberChess CTF apbalvošanas ceremonija

Konfererences runātāju prezentācijas un video ieraksti tuvāko 2 nedēļu laikā tiks publicēti arī CERT.LV vietnē un Youtube kanālā. Savukārt klātienes dalībniekiem līdz 11. oktobrim tiks elektroniski izsūtīti apliecinājumi par dalību pasākumā.

Konferenci “Kiberšahs 2019” atbalsta – LMT, dots., British Embassy Riga, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, SIA “Cyber Circle”.

Konference daļēji tiek līdzfinansēta no Eiropas Savienības CEF projekta “Improving Cyber Security Capacities in Latvia” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784).