☰

Papildu rīks drošākai interneta pārlūkošanai

CERT.LV sadarbībā ar NIC.LV, Latvijas domēnvārdu reģistra turētāju, ir izveidojusi DNS ugunsmūri - bezmaksas rīku individuālu lietotāju un organizāciju pasargāšanai no kiberapdraudējumiem, tādiem kā viltus banku lapas, krāpnieciskas tirdzniecības platformas, vīrusus izplatošas vietnes u.c.

CERT.LV saņem un apkopo informāciju par šādiem apdraudējumiem, un pievieno to DNS ugunsmūrim. Rezultātā DNS ugunsmūris atpazīst šos apdraudējumus un nodrošina lietotāju aktīvu aizsardzību. Ja notiek mēģinājums lietotāju ievilināt ļaundabīgā vietnē, lietotājs tiek aizsargāts un nogādāts drošā ugunsmūra lapā, kurā ietverta informācija par novērsto apdraudējumu. Ja kāda no apmeklētajām vietnēm cenšas veikt ļaundabīgas darbības, piemēram, veikt lietotāja pārvirzīšanu vai lejupielādēt ļaunatūru, tad lietotājs var turpināt droši uzturēties vietnē, bet kaitīgo darbību mēģinājumus aptur DNS mūris.

Kā pieslēgt?

Lai pārbaudītu, vai jums šis pakalpojums jau nav aktīvs, pārlūkā jāatver https://dnsmuris.lv. Ja DNS mūris ir pieslēgts, parādīsies paziņojums, ka DNS mūris ir aktīvs. Ja nav pieslēgts, parādīsies informatīvs materiāls par DNS mūri un informācija par lietošanu.

Lai izmantotu šo bezmaksas rīku savai papildu aizsardzībai, ja mūris nav pieslēgts, maršrutētājā (rūterī) jānomaina DNS IP adrese uz IPv4: 91.198.156.20 vai jāveic datora konfigurācija:

Win 7

Windows poga/ Start -> Control panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings (kreisajā malā) -> Local Area Connection 2 -> Properties ->Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) -> Properties -> Use the following DNS server address -> ierakstam 91.198.156.20 -> OK

Instrukcija ar dialogu logu piemēriem.

Win 10

Windows poga/ Start ->  Settings -> Network & Internet -> Ethernet -> Change adapter options (WiFi tīklam izvēlieties WiFi -> Manage known networks -> atlasiet tīklu, kuram vēlaties mainīt iestatījumus -> Properties) -> Ethernet -> Properties -> Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) -> Properties -> Use the following DNS server address -> ierakstam 91.198.156.20 -> OK -> Close

Instrukcija ar dialogu logu piemēriem.

Pārbaudei atveram https://dnsmuris.lv

Ja parādās paziņojums, ka DNS mūris ir aktīvs, tad konfigurācija ir izdevusies veiksmīgi.

Vai CERT.LV redz, ko es skatos?

Nē! Tā kā pakalpojuma nodrošināšanai tiek izmantots NIC.LV rekursīvais DNS serveris, CERT.LV nekādā veidā nav iespēja iegūt informāciju par lietotāju apmeklētajām vietnēm vai katra individuālā lietotāja aplūkoto saturu.

CERT.LV saņems informāciju tikai par tām IP adresēm, kuras būs lūgušas pieslēgumu kādam no CERT.LV datubāzē uzskaitītajiem kaitīgajiem resursiem. Taču CERT.LV nav informācijas par konkrētas IP adreses izmantotāju.

Arī NIC.LV neredz konkrētās pieprasītās vietnes un to saturu, jo DNS serveris nodarbojās tikai ar cilvēkiem saprotamo domēnvārdu (piem., tvnet.lv, cert.lv) tulkošanu uz datoriem saprotamajām IP adresēm (192.168.1.10, 2a00:1450:400f:80c::200e), lai lietotāja dators varētu sarunāties ar pieprasīto mājas lapu (jau bez DNS mūra starpniecības). DNS mūra aizsardzība darbojas tā, ka tam ir saraksts ar bīstamajiem resursiem, un tad, ja kādam no pieprasītajiem resursiem atbilst sarakstā iekļauta IP adrese, DNS mūris aizsargā lietotāju no apdraudējuma, aizvedot uz mājas lapu ar paskaidrojumu par novērsto apdraudējumu.