☰

Uzmanību: aktivizējušies “banku krāpnieki”

Pēdējo dienu laikā būtiski pieaugusi krāpnieku aktivitāte, kuri zvana banku klientiem un, izliekoties par bankas vai Smart-ID darbiniekiem, parasti krievu, bet dažos gadījumos nu jau arī latviešu valodā, lūdz nosaukt klientu norēķinu karšu datus, internetbankas datus (lietotāja numurs un parole) vai Smart-ID kodus.

Atgādinām, ka ar Smart-ID vai kodu kalkulatoru APSTIPRINĀM TIKAI tās darbības, kuras pats/i esat ierosinājis (piemēram, pievienojies internetbankai, veic maksājumus, reģistrē jaunā ierīcē mobilo lietotni utt.)

Krāpnieki nereti sūta arī VILTUS E-PASTUS un SMS, ievietojot aizdomīgas saites, kuras aizved uz ļaundaru mājaslapām. Atgādinām, ka banka nekad nesūta interneta saites SMS veidā! Pirms spiest uz saites, pārliecinierties par mājaslapas nosaukumu/ vietnes adresi, vai tā ir korekta, netrūkst simbolu vai nav kāds lieks, kādā domēnā tā reģistrēta.

Ja vēlaties pārliecināties par bankas piedāvājumu vai rodas šaubas, noteikti sazinieties ar banku, zvanot uz bankas mājas lapā norādīto telefona numuru.

Ja tomēr nācies kļūt par krāpšanas upuri, nekavējoties ziņojiet par to policijai un bankai. Bankas aicina, ja redzat nepazīstamus vai aizdomīgus darījumus savā bankas kontā kaut viena centa apmērā, nobloķējiet karti un nekavējoties sazinieties ar banku, jo, iepērkoties internetā, mēdz gadīties dažādas situācijas, piemēram, pats internetveikals nonācis garnadžu rokās.

Esam modri!