☰

8.jūnijs - IPv6 diena

Internetā katrai ierīcei tiek piešķirta sava unikāla adrese – interneta protokola jeb IP adrese. Jau vairāk nekā 20 gadus internets darbojas, izmantojot tā saukto interneta protokola 4.versiju jeb IPv4. Taču starptautiskā organizācija IANA, kas ir atbildīga par numerācijas resursu sadali pieciem reģionālajiem interneta reģistriem, pēdējos IPv4 adrešu apgabalus izdalīja šī gada sākumā. Kaut arī reģionālie interneta reģistri tiem piešķirtos resursus turpina dalīt, jau tuvākajā laikā arī tie beigsies, un interneta pakalpojumu sniedzējiem būs jāiztiek ar tām rezervēm, kas ir viņu rīcībā, vai jāķeras pie jaunās interneta protokola 6. versijas jeb IPv6 ieviešanas.

Protams, kamēr vēl nav pavisam beigušās IPv4 adreses, tā nopietni pie IPv6 ieviešanas neviens neķeras. Tomēr agri vai vēlu tas būs jādara. Lai pievērstu interneta pakalpojumu sniedzēju, aparatūras un programmatūras ražotāju uzmanību nepieciešamībai domāt par IPv6, bezpeļņas organizācijas „The Internet Society” (ISOC) sadarbībā ar tādiem satura veidotājiem un uzturētājiem kā „Google”, „Facebook”, „Yahoo!”, „Akamai”, „Limelight Networks” un daudziem  citiem rīko globālo IPv6 dienu.

IPv6 dienas ideja ir tāda, ka tās atbalstītāji šajā dienā ieslēgs tā saukto „duālo steku” (dual stack). Tas nozīmē, ka viņu lapas būs sasniedzamas gan pa IPv4, gan pa IPv6 tīklu. Lielākai daļai lietotāju viss darbosies kā parasti, taču daļai varētu būt problēmas. Tāpēc, lai pārliecinātos, ka arī 8.jūnijā viss strādās kā nākas, interneta lietotāji jau tagad var pārbaudīt savus pieslēgumus interneta mājas lapā: http://test-ipv6.com/ .

Ikdienā NIC mājas lapa www.nic.lv darbojas ar IPv4 adresi. Lai šī lapa būtu pieejama arī IPv6 tīklā, darbojas domēna vārds ipv6.nic.lv ar IPv6 adresi. Taču 8.jūnijā arī NIC savu lapu www.nic.lv pārslēgs duālajā režīmā un tā būs sasniedzama gan ar IPv4, gan ar IPv6 adresi.

Tāpat atgādinām, ka Latvijas lietotāji bez maksas var izmantot rekursīvo DNS serveri cache.nic.lv, kurš ikdienā darbojas arī ar IPv6 adresi 2a02:500:4400:400::4 .