☰

Jaunums esidross.lv portālā

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV regulāri saņem ziņojumus no dažādiem avotiem par inficētām IP adresēm Latvijā.

No 4.oktobra www.esidross.lv portālā ir pievienots serviss, kurā tiek pārbaudīta lietotāja IP adrese, ar kuru tas pieslēdzas www.esidross.lv portālam.

Ja IP adrese, ar kuru lietotājs pieslēdzās www.esidross.lv portālam, ir inficēto datoru sarakstā, tad lietotājam portāla augšējā labajā stūrī parādās īpašs paziņojums:

Tas nozīmē, ka, iespējams, lietotāja dators ir inficēts ar kādu datorvīrusu, izsūta mēstules vai ir kļuvis par kāda robottīkla sastāvdaļu.

Jāņem vērā, ka šī informācija ne vienmēr attiecināma uz Jūsu datoru. Piemēram, ja lietotāja dators atrodas aiz IP adrešu translācijas un izmanto vienu IP adresi ar citiem organizācijas vai mājas datoriem, tad, iespējams, ka inficēts ir kāds cits dators šajā tīklā.

Drošības labad CERT.LV iesaka pārbaudīt savu datoru! Par to vairāk informācijas rakstā: “Ko darīt, ja dators ir inficēts?”

Gadījumā, ja IP adrese, ar kuru lietotājs pieslēdzās www.esidross.lv portālam, nav inficēto datoru sarakstā, lietotājs portālā nekādus īpašus paziņojumus neredz, tas izskatās kā agrāk:

Pat tad, ja lietotāja IP adrese nav inficēto sarakstā, CERT.LV diemžēl nevar droši apgalvot, ka lietotāja dators nav inficēts. Vienmēr pastāv varbūtība, ka dators ir inficēts ar kādu vīrusu, par ko CERT.LV nav saņēmis informāciju.

Neskaidrību gadījumā rakstiet CERT.LV komandai – cert vai zvaniet 67085858.