☰

Datorologs ES Dārza svētkos 2012

Šogad ES Dārza svētkos 12.maijā Vērmanes dārzā "Digitālās Eiropas" teltī aktīvi rosījās Datorologs no CERT.LV kopā ar kolēģiem no www.latvija.lv, akcijas „Pieslēdzies Latvija” kā arī „e-paraksta”.

Lai arī laika apstākļi šogad svētku apmeklētājus nelutināja, Datorologam nenācās sēdēt rokas klēpī salikušam. Svētkos viesojās vairāki tūkstoši dažādu paaudžu apmeklētāju, no kuriem 30 bija nolēmuši pārbaudīt savu portatīvo datoru veselību. Pārējie interesenti nāca pēc mutiska padoma.

Vienā no apmeklētāju datoriem tika atrasta ļoti nejauka keylogger (klaviatūras nolasītāja programma). Citam bija rootkit (programmu komplekts, ko izmanto hakeri, lai slēptu savu klātbūtni sistēmā, kad neatļauti mēģina piekļūt datoram), kura sākotnēji veiksmīgi slēpās arī no Datorologa.

Bija pacienti, kuriem datoru ātrdarbība bremzējās dēļ vairākām paralēli instalētām antivīrusu programmām. Prātā nāk teiciens "dubults neplīst", taču datoram tas izrādās par grūtu.

Datorologs ir CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas darbinieks, kurš var diagnosticēt un, ja iespējams, novērst e-slimības un ļaunprātības jūsu datorā, un pastāstīt, kā varat pasargāt savu datoru nākotnē. Visi Datorologa padomi ir bez maksas. Datorologs nereklamē neviena konkrēta ražotāja izstrādātās antivīrusu programmas. Datorologs nepārbauda jūsu datora programmu legālo izcelsmi un neuzņemas atbildību, ja esat uzstādījis nelegālu saturu savā datorā.