☰

Noskaidroti atbildīgākie IPS

FOTO: Bernhards Blumbergs

Otrdien, 2012. gada 30. oktobrī, Eiropas Savienības mājā notika iniciatīvas "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs" prezentācija.

Iniciatīvas mērķis ir nodrošināt kvalitatīvākus un drošākus interneta pakalpojumus sabiedrībai, sadarbojoties interneta pakalpojumu sniedzējiem (IPS), NetSafe Latvia Drošāka interneta centram un CERT.LV.

Noslēdzot saprašanās memorandu, IPS saņem īpašu kvalitātes zīmi, kas norāda uz tā iesaisti drošākas un tīrākas interneta vides veidošanā.

„Pēdējā ceturksnī CERT.LV ir reģistrējusi 52 000 inficētu datoru. Šādu gala lietotāju daudzumu apziņot iespējams tikai un vienīgi ar IPS palīdzību un iesaistīšanos problēmas risināšanā,” iniciatīvas nepieciešamību komentē CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

„Arvien biežāk tiek saņemti ziņojumi par gadījumiem, kad nelegālais interneta saturs tiek uzturēts Latvijā” informē Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska. „Svarīgi ir nodrošināt šo materiālu izņemšanu no aprites. Sadarbībā ar Valsts policiju tiek strādāts pie šī mērķa sasniegšanas, bet, sadarbojoties ar IPS, iespējams procesu būtiski paātrināt.”

Šobrīd kvalitātes zīmi ir saņēmuši SigmaNet, IZZI, LATNET Serviss, Datu tehnoloģiju grupa, Interneta pasaule, SPX un ILVA. Arī Lattelecom un LANET gatavojas pievienoties memorandam.

SIA „LATNET Serviss” pārstāvis Vladislavs Gurmans pasākumā uzsvēra, ka rūpes par informācijas tehnoloģiju drošību nav tikai vienas organizācijas uzdevums un, tikai sadarbojoties, ir iespējams nodrošināt labāko rezultātu.

SIA „IZZI” valdes priekšsēdētājs Andris Zeļonka informēja, ka daudzi lietotāji nepievērš pietiekamu uzmanību sava datora un datu drošības jautājumiem un iniciatīvas ietvaros būs jāveic informatīvi izglītojoši pasākumi, lai šo situāciju mainītu.

Ne visus jautājumus var atrisināt tikai ar likumdošanu, atzina SIA „Lattelecom” pārstāvis Aivars Kreilis. Iniciatīva "Atbildīgs IPS" ir labas gribas solis interneta vides sakārtošanas virzienā, no kura ieguvēji būs visas iesaistītās puses un galvenokārt - interneta lietotāji.

CERT.LV un NetSafe Latvia Drošāka interneta centrs aicina arī pārējos IPS pievienoties memorandam, un mudina lietotājus izvēlēties atbildīgus interneta pakalpojumu sniedzējus.