☰

Saki privātās informācijas zaglim „Nē”!

Viens no pēdējā laika aktuālajiem jautājumiem ir privātums internetā. Daudzi lietotāji nepievērš vērību tam, cik daudz informācijas par viņiem un viņu privāto dzīvi ir pieejams dažādiem sociālajiem tīkliem un pārlūkprogrammām līdz brīdim, kad šī informācija nokļūst ļaundaru rokās, kā, piemēram, nesen portālā Pietiek.com publicētā kāda tautas kalpa interneta pārlūkošanas vēsture.

Tādas kompānijas kā Facebook un Google apkopo datus par lietotāju aktivitātēm, to, kas viņiem patīk, nepatīk, ko viņi meklē, viņu plānotajiem pasākumiem un e-pastu saturu, lai veiksmīgāk pozicionētu dažādus reklāmas materiālus, kas ir viens no nozīmīgākajiem šo kompāniju ienākumu avotiem.

Lai pasargātu gan sevi, gan sev tuvos cilvēkus, kurus varētu skart noteiktas informācijas atklāšana, atbildīgi jāizturas pret privātu saturu, kas nonāk internetā.

Pirmais un svarīgākais solis būtu, rūpīgi izanalizēt, vai no konkrēto datu ievadīšanas vai dokumentu un bilžu publicēšanas nevar izvairīties, vai interneta vietne, kurā grasāties to darīt, tiešām ir droša, un vai publicētā informācija vēlāk nevar tikt izmantota pret jums. Spilgts piemērs tam, kas var notikt, ja neapdomīgi rīkojamies ar privātu saturu, ir pēdējā laikā sociālajos tīklos populārais video par gaišreģi, kurš spēj atklāt dažādus faktus par apmeklētāju, tai skaitā apmeklētāja finansiālos datus.

Ja no attiecīgajām darbībām internetā izvairīties nevar, tad jāparūpējas, lai datiem nevarētu piekļūt nevēlamas trešās personas, izvēloties pietiekami drošas paroles, kas ir grūti uzminamas, pie kam, katram interneta servisam nodrošinot savu, unikālu, paroli.

Izmantojot publiskus datorus, svarīgi atcerēties, ka, beidzot darbu, ne tikai jāaizver attiecīgā lapa, bet arī jāiziet no sava lietotāja konta.

Izmantojot, piemēram, Google meklēšanas iespējas, papildus drošībai var norādīt, ka nevēlaties, lai Google saglabā informāciju par jūsu meklēšanas vēsturi (par to vairāk var izlasīt portāla esidross.lv rakstā „Privātā dzīve internetā”.

Visi iepriekš minētie soļi var izrādīties mazefektīvi, ja jūsu dators tiek inficēts ar ļaundabīgu programmatūru, kas ļauj šīs programmatūras īpašniekam izmantot jūsu datoru savām vajadzībām un nolasīt jūsu paroles un citu informāciju tās ievadīšanas brīdī. Lai izvairītos no šādas situācijas, jārūpējas, lai uz jūsu datora ir jaunākie programmu atjauninājumi, nevajadzētu vērt vaļā aizdomīgus e-pastus no nepazīstamiem cilvēkiem, vērt vaļā viņu sūtītus e-pastu pielikumus, apmeklēt aizdomīgas mājas lapas un spiest uz saitēm, kuru saturs aizdomīgā kārtā solās būt neparasti vilinošs.

Ja nu tomēr jūsu dators ir kritis par upuri kādam datorvīrusam un jūsu datora darbība un privātā informācija ir apdraudētas, vērsieties pēc palīdzības pie Latvijas IT drošības sarga CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas), rakstot uz e-pastu cert vai zvanot uz 67085858 (ziņojumu pieņemšana notiek 24x7).

CERT.LV darbojas kopš 2011.gada 1.februāra saskaņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības likumu un ir atbildīga par informācijas tehnoloģiju drošības veicināšanu Latvijā. CERT.LV tās uzdevumus izpilda Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas pārraudzībā.