☰

„Hackfest Valmiera 2012” uzvarētāji

Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora telpās 14.decembrī norisinājās Valmieras pilsētas pašvaldības un CERT.LV organizētā konkursa „Hackfest Valmiera 2012” rezultātu paziņošanas un uzvarētāju apbalvošanas pasākums.

Konkursā pirmās trīs vietas ieguva Oskars Veģeris, Andris Krišlauks, Uldis Koškins, saņemot naudas balvas attiecīgi 150, 100 un 75 latu apmērā. Par laureātu nominācijā „Labākais Hackfest dalībnieks – Vidzemes Augstskolas students” tika atzīts Emīls Skujiņš, kurš saņēma 100 latu naudas balvu un specbalvu - planšetdatora Asus Google Nexus 16 Gb, kuru nodrošina sadarbības partneris „OSS networks”. Novērtējot ieguldīto darbu un pateicoties sadarbības partnera „OSS networks” labvēlībai, ar dāvanu kartēm Ls 30 vērtībā apbalvoti tika arī pārējie dalībnieki, kuri konkursā bija ieguvuši vismaz vienu punktu.

„Konkursa galvenais mērķis bija padarīt drošākas Valmieras pilsētas pašvaldības informācijas sistēmas. Viena no pārbaudītajām sistēmām šobrīd jau tiek izmantota pašvaldības pakalpojumu nodrošināšanai, bet otru paredzēts ieviest līdz gada beigām. Uzrunājot un piesaistot kā nozares amatierus, tā ekspertus, radot viņos sacensību garu, tika iegūta informācija par sistēmās nepieciešamajām izmaiņām un uzlabojumiem,” skaidro Valmieras pilsētas pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Kaspars Urbāns.

Konkursa praktiskā daļa norisinājās decembra sākumā. Dalībniekiem 24 stundu laikā bija jāizpilda četri dažādas grūtības pakāpes uzdevumi, izmantojot internetu un strādājot attālināti. Visi uzdevumi bija jāveic, piekļūstot un manipulējot ar serveriem, izmantojot drošības nepilnības jeb “caurumus”. Pēc praktisko uzdevumu veikšanas tika dots laiks, lai sagatavotu izpildīto uzdevumu gaitas aprakstu, skaidrojot, kas un kā tika darīts, kā arī aprakstītu ar uzdevumu izpildi nesaistītas idejas sistēmu drošības uzlabošanai.

„Konkursa ieguvums ir ne tikai noderīga informācija Valmieras pilsētas pašvaldības informācijas sistēmu drošības uzlabojumiem, bet arī kāda visā pasaulē lietota produkta līdz šim nezināmas ievainojamības atklāšana. Informācija par ievainojamību jau nodota produkta izstrādātājiem, kuri veiks jaunatklātās ievainojamības novēršanu,” pavēstīja CERT.LV vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Kopumā konkursam „Hackfest Valmiera 2012” pieteicās 17 dalībnieki, no kuriem 16 izrādīja aktivitāti praktisko uzdevumu veikšanā. Aprakstus par paveikto un idejām informācijas sistēmu drošības uzlabošanai iesūtīja 12 dalībnieki, iegūstot vienu vai vairāk punktus. Rezultātus izvērtēja speciāli izveidota konkursa komisija kopā ar nozares ekspertiem.