☰

Neļauj nozagt Ziemassvētkus!

Ir Adventes laiks - Ziemassvētki un Jaunais gads nav vairs aiz kalniem. Daudzi jau ir sākuši meklēt dāvanas saviem tuvajiem, bet tie, kuri to vēl nav paguvuši, drīz ķersies tam klāt.

Gada nogale ir veikalnieku karstākais laiks. Īpašie piedāvājumi, atlaides un krāsainas reklāmas ir tikai daži veidi, kā pārdevēji cenšas piesaistīt pircēju uzmanību ne tikai lielveikalos, bet arī e-vidē.

Vairāki sabiedriskās domas pētījumi liecina, ka interneta lietotāju skaits Latvijā ar katru gadu stabili pieaug un šobrīd sastāda 71%. No visiem interneta lietotājiem 88% kaut reizi ir veikuši pirkumu internetā, bet gandrīz 12% internetā iepērkas regulāri, un šogad vairāk kā puse Latvijas interneta lietotāju plāno iegādāties dāvanas un citas ar svētkiem saistītas lietas tieši internetā.

Interneta veikali savu pievilcību patērētāju acīs iemantojuši ar daudzveidīgo piedāvājumu un laiku ietaupošo iespēju iegādāties preces, neizejot no mājām. Tas, protams, ir ērti, bet, veicot virtuālo iepirkšanos, jābūt piesardzīgiem, lai nesanāk nopirkt „kaķi maisā”.

CERT.LV - institūcijas, kas atbild par IT drošību Latvijā, speciālisti sniedz 8 vienkāršus ieteikumus pirkumu veikšanai internetā, lai aiztaupītu sev un saviem tuvajiem sarūgtinājuma brīžus šajos svētkos:

  1. galvenais nosacījums, kas jāievēro pirmssvētku periodā, - ja kāds piedāvājums šķiet neticami labs, tad visdrīzāk tā ir krāpšana - ignorējiet to!
  2. drošāk ir iepirkties plaši pazīstamos interneta veikalos, bet ja nu tomēr kaut kas ir iepaticies kādā mazāk pazīstamā e-veikalā, pārbaudiet internetā pieejamās atsauksmes par šo pārdevēju, iepazīstieties ar piegādes un preces atgriešanas nosacījumiem, pārliecinieties, kā jautājumu gadījumā ar pārdevēju varēsiet sazināties;
  3. pirms veicat maksājumu, pārbaudiet, vai adrešu lodziņā redzamā lapas adrese tiešām ir pareiza, tajā nav drukas kļūdu un tā nav kāda vietne, kas tikai izliekas par kaut ko uzticamu un atpazīstamu, piemēram, amazon.com vietā amzon.com;
  4. pārliecinieties, ka tiek izmantots šifrēts savienojums – nevis tikai „http” pirms interneta adreses, bet gan „https”;

  5. pārbaudiet, vai lapai ir drošības sertifikāts, kas atrodams pa kreisi no interneta adreses un parasti izskatās pēc piekaramās atslēgas – uz tās uzspiežot, parādīsies informāciju par to, kā un vai šī lapa ir šifrēta un apstiprināta;
  6. ignorējiet e-pastus ar negaidītiem piedāvājumiem un neveriet vaļā e-apsveikumus no nepazīstamiem cilvēkiem, jo tie var saturēt dažādu ļaunatūru, kas var inficēt jūsu datoru ar mērķi nozagt kredītkaršu datus un paroles;
  7. piesardzīgi izturieties pret akcijām un īpašajiem piedāvājumiem sociālajos tīklos, pirms pieteikties uz kaut ko vai nosūtīt savu privāto informāciju (vārdu, e-pastu, u.c.) akcijas rīkotājiem, pārliecinieties, ka akcijā minētā kompānija tiešām organizē šādu akciju un tā nav tikai krāpšana, izmantojot zināmas kompānijas vārdu, piemēram, ZARA;

  8. visu pēdējais, bet ne mazsvarīgākais, - pārliecinieties, ka visa jūsu lietotā programmatūra ir atjaunināta, jo arī hakeri izmanto šo laiku, taču nevis, lai iepirktos, bet inficētu lietotāju datorus un iegūtu datus no neko nenojaušošiem pircējiem, izmantojot inficētus reklāmu banerus visdažādākajās, pat saturiski nekaitīgās mājas lapās, un vienīgā aizsardzība pret šādiem nemanāmiem uzbrukumiem ir savlaicīgi atjaunināts antivīruss un pārējā programmatūra.

Lai ievērotu visus astoņus punktus, ir nepieciešams papildus laiks un pūles, bet tas nodrošinās jūsu privātās informācijas un bankas datu nenonākšanu ļaundaru rokās, kā arī pasargās jūs no situācijas, kad esat samaksājis par pirkumu, bet pasūtīto preci neesat saņēmis un attiecīgais interneta veikals dīvainā kārtā dažu dienu laikā ir pārstājis eksistēt.

Arī reālajā dzīvē jūs taču neesat gatavi ieiet jebkurā, lai arī cik šaubīgā, vietā ar izkārtni „Veikals”, un atdot savu naudu jebkuram, kurš apgalvo, ka ir pārdevējs, par preci, ko jums it kā sola piegādāt uz mājām, ja nosauksiet savu adresi un durvju kodus un apmaksāsiet pirkumu pilnā apmērā skaidrā naudā, nesaņemot čeku. Tad nu ievērosim arī līdzīgu uzvedības kodeksu e-vidē!