☰

Drošāka interneta diena tiks atzīmēta arī Latvijā

Rīt, 5. februārī, jau 10. gadu pēc kārtas visā pasaulē tiks atzīmēta Drošāka interneta diena. Šogad šo dienu atzīmēs vairāk nekā 100 pasaules valstīs, ieskaitot visas 27 Eiropas Savienības dalībvalstis, tai skaitā Latvijā.

Šī gada vadmotīvs ir tiesības un atbildība internetā. Centrālais Drošāka interneta dienas pasākums būs Net-Safe Latvia organizētais jauniešu forums ar devīzi “Cieni sevi un citus internetā!", bet tas nebūt nebūs vienīgais. Drošāka interneta dienas ietvaros izglītojoši pasākumi bērniem un jauniešiem tiek organizēti arī virknē skolu un bibliotēku. Dalību pasākumam ir pieteikušas 90 skolas un bibliotēkas visā Latvijā.

Arī CERT.LV piedalīsies Drošāka interneta dienas pasākumos un ar lekcijām dosies uz Baložu pilsētas bibliotēku un Rīgas centrālās bibliotēkas Torņakalna filiāli, lai stāstītu skolēniem par uzvedības normām, pienākumiem un atbildību internetā.

Pagājušā gada nogalē medijos publicētā informācija norāda, ka gandrīz 90% Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 17 gadiem internetu izmanto galvenokārt, lai sazinātos sociālajos tīklos. Eiropas statistika liecina, ka sociālos tīklus ik gadu lieto arvien jaunāki bērni, turklāt viena ceturtā daļa bērnu, kuriem ir savs profils sociālajos tīklos, apgalvo, ka viņu profils ir publisks. Piektdaļa publisko profilu īpašnieku atzīst, ka profilā norādījuši savu adresi vai tālruņa numuru, kas liecina par iespējamo risku neapzināšanos.

Statistika apliecina, ka izglītojošie pasākumi interneta lietošanas jautājumos ir nepieciešami, pie kam tie ir nepieciešami arvien jaunākai publikai. Drošāka interneta diena aktualizē šīs izglītošanas nepieciešamību un veicina izpratni par drošību internetā.

Informācija par Drošāka interneta dienas norisi un aktivitātēm Latvijā atrodama mājas lapā www.drossinternets.lv. Drošāka interneta diena ir daļa no globālās iniciatīvas, izglītojot bērnus un jauniešus par drošāku interneta lietošanu, ko organizē Insafe tīkls un INHOPE asociācija ar Eiropas komisijas Safer Internet programmes atbalstu: www.saferinternetday.org.

CERT.LV darbojas kopš 2011.gada 1.februāra saskaņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības likumu un ir atbildīga par informācijas tehnoloģiju drošības veicināšanu Latvijā. CERT.LV tās uzdevumus izpilda Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pārraudzībā.