☰

Datorologa rezultāti

Savu ģimenes datoru pārbaudīt pie Datorologa bija atnesis arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks ar ģimeni.

Pievēršot sabiedrības uzmanību e-prasmju attīstības nepieciešamībai un aktualizējot drošu tehnoloģiju izmantošanu, no 18. līdz 22. martam, jau ceturto gadu pēc kārtas, Eiropā tika organizēta e-prasmju nedēļa.

CERT.LV e-prasmju nedēļas pasākumos piedalījās ar Datorologa akciju gan Rīgā, gan Rēzeknē. Tā bija iespēja katram interesentam atnest savu datoru uz pārbaudi pie Datorologa – CERT.LV speciālista, lai noteiktu, vai dators nav inficēts ar vīrusiem un citu ļaundabīgu programmatūru.

Šogad datoru pārbaudes rezultāti bija daudz iepriecinošāki, salīdzinot ar pagājušo gadu. Ja pagājušajā gadā Datorologam nācās konstatēt infekcijas vairāk kā pusē atnesto datoru, tad šogad tie bija tikai 20%. Pozitīvās izmaiņas skaidrojamas ar to, ka daļa lietotāju savus vecos datorus ir nomainījuši pret jauniem, kurus tie iegādājās gatavus lietošanai un apgādātus ar jaunāko programmnodrošinājumu un antivīrusu programmatūru.

Galvenās problēmas, ko Datorologam nācās risināt, izraisīja aizmirsti programmatūras atjauninājumi, iespējoti spraudņi, kurus lietotājs neizmanto, un neuzmanības pēc lejupielādēti pārlūkprogrammu paplašinājumi, piemēram, dažādas rīkjoslas, kuras tiek piedāvātas virknē tīmekļa lapu un pēc uzstādīšanas nevajadzīgi tērē datora resursus un apgrūtina lietotāju ar dažādiem paziņojumiem un piedāvājumiem. Nopietnas infekcijas, kas radīja traucējumus datora darbībā un apdraudēja lietotāja privāto informāciju, tika konstatētas tikai dažos datoros.

Datorologa akcija - tā ir viena diena gadā, kad cilvēks oranžā darba tērpā pieņem un „ārstē” slimos datorus, skaidrojot šo datoru īpašniekiem drošas datoru lietošanas pamatnosacījumus. Vienas dienas laikā nav iespējams kardināli uzlabot datoru „veselību” valstī, bet akcijas pamatmērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību uz riskiem, kas pastāv virtuālajā vidē, un nepieciešamību aktīvi rūpēties par savu datoru un savu datu drošību.

Datorologa akcijas popularitāte liecina, ka iedzīvotāju attieksme pret datordrošību mainās un datora aizsardzības jautājums tiek uztverts nopietni arvien lielākā daļā sabiedrības. CERT.LV to vērtē kā pozitīvu tendenci.