☰

Nacionālā IT drošības padome nodota Aizsardzības ministrijai

Rīga, 16.apr., LETA. Valdība šodien uzdeva Aizsardzības ministrijai (AM) izstrādāt rīkojuma projektu par Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības padomes sastāvu un uzdevumiem, proti, padomes vadību turpmāk nodrošinātu Aizsardzības ministrija (AM).

Tāpat valdība uzdeva AM izveidot Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības padomes sekretariātu. 

Valdība šodien uzklausīja informatīvo ziņojumu par Nacionālās informācijas tehnoloģijas padomes darbību. Šobrīd padomes darbību nodrošina Satiksmes ministrija un tā apvieno vairāku ministriju un valsts institūciju pārstāvjus.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumiem paplašinoties un pieaugot riska apjomiem un daudzveidībai, vairāki secinājumi norāda uz nepieciešamību uzlabot IT drošības padomes darbu. AM ziņojumā uzskaitījusi esošās padomes darbības nepilnības. 

AM norāda, ka padome apvieno dažāda līmeņa ekspertus IT jomā, tomēr situācijās, kad jautājums ir risināms starpinstitucionālā līmenī, kam nepieciešami vadības politiski lēmumi, padomē nav ekspertīzes politisku lēmumu sagatavošanai. Turklāt ekspertu līmeņa pārstāvji nevar izstrādāt politikas risinājumus un nodrošināt to tālāku virzību.

Tāpat šobrīd ir nepilnīgs padomes sastāvs, jo padomē nepiedalās Izglītības un zinātnes, Ekonomikas un Tieslietu ministriju pārstāvji. Šobrīd arī nav pilnvērtīgas saiknes ar nacionālo drošību, jo padomi vada institūcija, kas nav pārstāvēta Nacionālās drošības padomes sastāvā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, AM uzskata, ka nepieciešama padomes reforma. Padomes reformas mērķi ir pacelt augstāku padomes vadības līmeni un radīt starpinstitucionālu mehānismu IT drošības politikas veidošanai.

Tāpat nepieciešams uzdot vadīt padomi Aizsardzības ministrijai, lai nodrošinātu saikni starp IT drošību un nacionālās drošības jautājumiem, kā tas ir atspoguļots Nacionālās drošības koncepcijā, nepieciešamības gadījumā izmantojot Nacionālās drošības padomes mehānismu.

AM arī uzskata, ka nepieciešams nodrošināt politisko vadlīniju koordinētu īstenošanu attiecīgās nozarēs, saglabājot katras nozares vadību savos jautājumos.

AM rosina nodot padomes vadību Aizsardzības ministrijai, ieceļot AM valsts sekretāru Jāni Sārtu par padomes priekšsēdētāju un Satiksmes ministrijas pārstāvi par priekšsēdētāja vietnieku.

Tāpat rosināts precizēt padomes uzdevumus, papildinot ar valsts IT drošības politikas veidošanu un stiprināšanu. Ierosināts arī Aizsardzības ministrijai izveidot padomes sekretariātu, kas nodrošina informācijas apriti un apkopošanu.

Padome izveidota 2011.gadā, īsi pēc pieņemtā Informācijas tehnoloģiju drošības likuma, lai koordinētu ar informācijas tehnoloģiju drošību saistīto uzdevumu un pasākumu plānošanu un veikšanu.