☰

Eiropas Kiberdrošības mēnesis 2013

Lai veicinātu iedzīvotājos izpratni par kiberdrošības jautājumiem, 2013. gada oktobris visā Eiropā ir pasludināts par Eiropas kiberdrošības mēnesi. Šogad kiberdrošības mēneša aktivitātēs piedalās 40 organizācijas 25 Eiropas valstīs, tai skaitā arī Latvijā.

Latvijā kiberdrošības mēnesis tiks atklāts 2.oktobrī ar Datorologa akciju, kuras laikā ikviens interesents varēs atnest savu datoru uz pārbaudi pie „datorologa”, lai bez maksas pārbaudītu sava datora ‘veselību’ un veiktu ‘ārstēšanu’, ja tāda būtu nepieciešama, kā arī saņemtu padomus par drošu interneta un datora lietošanu. „Datorologi”, kā parasti, būs CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas) eksperti, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi un Datorologa popularitāti, šogad viņiem talkā nāks arī speciālisti no Lattelecom. Datorologa akcija notiks 2.oktobrī CERT.LV telpās, Raiņa bulvārī 29, no 10:00 līdz 16:00.

Kiberdrošības jautājumu aktualizēšana ir plānota visa mēneša garumā gan izmantojot dažādu mediju starpniecību, gan CERT.LV speciālistiem viesojoties skolās un bibliotēkās, gan arī ar dažādiem kiberdrošības mēnesim veltītiem pasākumiem.

Citas Kiberdrošības mēneša aktivitātes

23.oktobrī Kiberdrošības mēneša ietvaros notiks CERT.LV un ISACA Latvijas nodaļas organizētā rudens konference IT profesionāļiem „Mūsu informācijas drošība - nākotnes panākumu atslēga”. Konferencē ar referātiem par aktuāliem IT drošības jautājumiem uzstāsies gan pašmāju, gan ārvalstu IT drošības eksperti. Konferences noslēgumā plānota paneļdiskusija par atbildības sadalījumu IT drošības jomā Latvijā. Dalība konferencē ir bezmaksas.

24.oktobrī Latvijā viesosies ENISA eksperti un vadīs semināru „Sociālo tīklu izmantošana mērķētu uzbrukumu veikšanai”.

Eiropas kiberdrošības mēnesi organizē Eiropas Tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar Eiropas Komisiju. Kampaņas mērķis ir veicināt Eiropas iedzīvotāju vidū nopietnāku attieksmi pret draudiem, kas saistīti ar virtuālo vidi, un izpratni par kiberdrošības jautājumiem, sekmējot informācijas apmaiņu izglītojošu pasākumu veidā. (Vairāk par aktivitātēm Eiropā Eiropas Kiberdrošības mēneša tīmekļa vietnē.)