☰

Kopā par labāku internetu - Vispasaules Drošāka interneta diena Latvijā

Šodien, 11.februārī 11. gadu pēc kārtas tiek atzīmēta Vispasaules drošāka interneta diena, šogad īpaši uzsverot ikviena lomu un līdzdalību labākas interneta vides veidošanā. Kopš 2004.gada Eiropas Komisijas iniciatīva - Drošāka interneta diena, iegūst arvien lielāku popularitāti, šogad sasniedzot 6 no 7 kontinentiem, vairāk kā 100 pasaules valstīs, ieskaitot visas 28 Eiropas Savienības dalībvalstis.

Eiropas komisijas viceprezidente Nēli Krusa (Neelie Kroes), atbildīga par Digitālās programmas ieviešanu Eiropā un iniciatīvas „Labāks internets bērniem” patronese, atzīmē, ka tikai sadarbojoties nevis sacenšoties iespējams nodrošināt labāku interneta vidi bērniem. „Es ceru, ka ne tikai Drošāka interneta dienā, bet arī ikdienā mēs varam parūpēties par to, lai interneta vide būtu labāka, izglītojoša un drošāka izmantošanai – vieta, kur bērni var iegūt pozitīvas emocijas, iemācīties daudz jauna, būt radoši, laimīgi un justies droši. Vieta, kas ļauj vecākiem nebaidīties par savu bērnu drošību.”

Drošāka interneta dienas nozīmību Latvijā komentē Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska: „Mēs, protams, varam biedēt bērnus par to, cik draudīga un nedroša ir interneta vide, tomēr, manuprāt, daudz vērtīgāk ir bērniem parādīt iespējas, kā internetu var izmantot praktiskos nolūkos. Ir jāparāda, ka internets nav tikai veids, kā īsināt brīvo laiku, bet arī lielisks palīglīdzeklis mācībās un noderīgs jaunu prasmju apgūšanā. Šo interneta lietošanas aspektu ir nepieciešams uzsvērt ne tikai mums – Latvijas Drošāka interneta centram, skolotājiem vai vecākiem, bet arī industrijas pārstāvjiem, par bērnu drošību, labklājību un izglītošanu atbildīgajām valsts institūcijām, tāpat arī sabiedrībā labi zināmām personām, kuru darbībām internetā bērni seko ik uz soļa.”

Lai īpaši uzsvērtu jauniešu lomu kvalitatīvas interneta vides veidošanā, palīdzētu skolotājiem atrast labākos un noderīgākos resursus mācību procesa uzlabošanai, kā arī piedāvātu jauniešu redzējumu par perfektu elektronisku mācību materiālu, šogad kā centrālais Drošāka interneta dienas pasākums 11.februārī Latvijā būs konkurss „Jaunie interneta Guru”. Divdesmit komandas no Latvijas skolām, parādot savu erudīciju un radošumu, kā arī spēju veikli orientēties interneta vidē un atlasīt labākos interneta resursus, sacentīsies par galveno balvu – iespēju apmeklēt Future Classroom Lab Briselē.

Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 kā ik gadu organizē akciju un aicina ikvienu īpaši piedomāt par savu drošību interneta vidē, zvanīt, konsultēties ar psihologiem un saņemt atbalstu problēmsituāciju risināšanai. „Eiropas uzticības tālruņu aptaujas statistika parāda, ka visbiežāk tiek saņemti zvani no bērniem un jauniešiem par emocionālas pazemošanas gadījumiem internetā, personiskas informācijas publiskošanu un tā radītajām sekām, kā arī par kaitīgu saturu. Tāpēc mūsu uzdevums ir būt sasniedzamiem un sniegt atbalstu, kad un kam tas ir nepieciešams”, komentē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV atzīmēs Drošāka interneta dienu, vadot nodarbības Rīgas skolās. Savukārt īpaši domājot par skolotāju darba atvieglošanu un materiālu dažādošanu, Lielvārds ir pielāgojuši vairākus mācību resursus par drošību internetā izmantošanai uz interaktīvajām tāfelēm.

Vairāk nekā 30 bibliotēkas visā Latvijā ir pieteikušās kopā ar novada jauniešiem palīdzēt apceļot Latvijas lācim skaistākās un interesantākās vietas, veidot stāstus un bilžu galerijas, papildināt māsu Daigas un Elzas jauniešu konkursa „Labākais interneta saturs bērniem” ietvaros izveidoto Latvijas lāča ceļojumu interneta vietni.

Informācija par Drošāka interneta dienas norisi un aktivitātēm Latvijā atrodama mājas lapā www.drossinternets.lv

Ikviens var apgūt drošākas interneta lietošanas pamatnoteikumus macies.drossinternets.lv vietnē.

Par Drošāka interneta dienu

Drošāka interneta diena ir daļa no globālās iniciatīvas, izglītojot bērnus un jauniešus par drošāku interneta lietošanu, to organizē Insafe tīkls un INHOPE asociācija ar Eiropas komisijas Safer Internet programmas atbalstu: www.saferinternetday.org.

Par Net-Safe Latvia Drošāka interneta centru

Centra darbību nodrošina Latvijas Interneta asociācija ar partneriem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un Latvijas Pašvaldību mācību centru. Galvenie darbības virzieni ir sabiedrības, īpaši bērnu un jauniešu izglītošana un informēšana par galvenajiem riskiem internetā un kā no tiem izvairīties, nodrošināt uzticības tālruņa 116111 darbību, kā arī nodrošināt iespēju sabiedrībai www.drossinternets.lvmājas lapā ziņot par nelegālu interneta saturu un pārkāpumiem internetā.

Vispasaules Drošāka interneta diena Latvijā 2014