☰

Pabriks: kiberuzbrukumi ir bīstamāki pat par karu

Latvijā pieaug tendence izvērst masīvus un mērķtiecīgus kiberuzbrukumus, kuru upuri ir vienkāršie interneta lietotāji un viņu personīgie dati. Šodien, kad visā pasaulē tiek atzīmēta Drošāka interneta diena, katra interneta lietotāja uzdevums ir apzināties, ka kiberdraudi ir tikpat reāli, kā iespējams uzbrukums tumšā vakarā uz ielas, uzskata bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks .

Balstoties uz CERT.LV jaunākajiem datiem par 2013.gada 4.ceturksni, Latvijā izvērstas vairākas kiberuzbrukumu kampaņas, kas mērķētas tieši uz interneta lietotājiem ar mērķi iegūt internetbanku piekļuves datus. Tāpat gada nogalē pieauguši noziegumi, kas saistīti ar iepirkšanos internetā, izraisot pastiprinātu mēstuļu sūtītāju un kibernoziedznieku aktivitāti.

«Ikviens interneta lietotājs ir pakļauts augstam kibernoziegumu riskam. Droša interneta lietošana nav savienojama ar vieglprātīgu attieksmi, neuzmanību vai uzskatu, ka «ar mani nekas tāds nenotiks». Mums ir radikāli jāmaina sava domāšana, jo kibernoziegumi diemžēl ir kļuvuši par lielāko 21. gadsimta apdraudējumu un tie skar ikvienu. Kiberuzbrukumi ir virtuāls karš, kas var nest reālas sekas,» paudis Pabriks.

Jāatzīmē, ka lielu daļu interneta lietotāju satrauca tā dēvētā «policijas vīrusa» tīmekļa versija, kuras darbību vairs neierobežoja noteiktas operētājsistēmas lietošana. Tāpat uztraukumu radīja Nodarbinātības valsts aģentūras tīmekļa vietnei veiktais uzbrukums, kura laikā tika nozagti 3000 lietotāju dati. Zināms, ka kiberuzbrukumu skaits pieauga NATO mācību «Steadfast Jazz 2013» laikā.

«Kiberuzbrukumi ir problēma visos līmeņos – gan privāti, gan arī valsts mērogā. Aizvadītais gads pierādīja, ka pat tādām organizācijām kā NATO «vēstījumi» tiek nodoti ar kiberuzbrukumu starpniecību, līdz ar to neviena valsts, arī Latvija nav tik bagāta, lai varētu atļauties kibernoziegumus ignorēt. Mums ir jāturpina pilnveidot savas spējas un izglītot speciālistus. Tāpat Latvijā jāizvērš plašas informatīvās kampaņas, kas sasniegtu vienkāršos interneta lietotājus un aptvertu droša interneta lietošanas pamatprincipus, piemēram, nepieciešamību instalēt antivīrusa programmas, nomainīt viegli uzlaužamās 123123 paroles pret sarežģītām konstrukcijām, neatvērt e-pastus ar aizdomīga satura informāciju un citus principus,» informē Pabriks