☰

28.04. sākas Eiropas kiberdrošības mācībās “Cyber Europe 2014”

Latvijas pārstāvji piedalās Eiropas kiberdrošības mācībās “Cyber Europe 2014”

Pirmdien, 2014.gada 28.aprīlī Eiropas Savienības dalībvalstīs sākas kiberdrošības mācības „Cyber Europe 2014”. Šīs ir jau trešās šāda veida mācības Eiropas mērogā, un jau trešo reizi mācībās piedalās arī Latvija. “Cyber Europe 2014” ir augsta līmeņa mācības, kurās iesaistās vairāk kā 400 informācijas tehnoloģiju drošības profesionāļi, pārstāvot vairāk kā 200 organizācijas no visas Eiropas.

Mācību laikā dalībniekiem jāatrisina vairāki tehniski IT drošības incidenti, kas sagatavoti tā, lai maksimāli atgādinātu reālā dzīvē apstrādātos incidentus. Dalībnieku uzdevums ir izmeklēt un analizēt scenārijus, kas varētu ietekmēt sensitīvas informācijas vai infrastruktūras konfidencialitāti, integritāti un pieejamību.

Mūsu valsts dalībnieku grupu pārstāv Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV, LR Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība, SIA "Analytica", SIA „IT Centrs” un citi. Latvijas dalību “Cyber Europe 2014” mācībās koordinē CERT.LV.

Kiberdrošības mācības reizi divos gados organizē Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīm.

Salīdzinot ar divām iepriekšējām mācībām 2010. un 2012.gadā, “Cyber Europe 2014” ir ievērojami lielākas apjoma, mēroga un sarežģītības ziņā. “Cyber Europe 2014” mācībām paredzēti trīs posmi – tehniskais posms norisināsies no 28. līdz 29.aprīlim, savukārt operatīvos un stratēģiskos posmus plānots noorganizēt līdz gada beigām.