☰

Swedbank Business Network piedāvā video semināru par uzņēmumu drošību internetā

Swedbank Business Network sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV ir izstrādājis video semināru par uzņēmumu "digitālo higiēnu" datu un naudas drošībai internetā. Tā mērķis ir dalīties praktiskos padomos, lai nekļūt par interneta krāpniecības upuriem. Video seminārs bez maksas pieejams https://businessnetwork.lv/uznemejdarbibas-kompetences-centrs.

Aptauja: uzņēmumiem svarīga internetbankas drošība, par pārējo domā mazāk
Lai pasargātu uzņēmumu no kibernoziegumiem, visbiežāk (32%) tiek ierobežota pieeja uzņēmumu internetbankai, uzticot to limitētam skaitam cilvēku. Tā liecina Swedbank Business Network veiktā uzņēmumu aptauja . Ceturtdaļa (25%) aptaujāto uzņēmumu pārstāvju atzīst, ka regulāri tiek atjaunotas antivīrusa programmas, savukārt gandrīz piektdaļa (17%) paļaujas uz darbinieku godprātīgu rīcību, ievērojot uzņēmuma izstrādātos IT drošības normatīvus. Tikai 14% uzņēmumu IT speciālisti veic regulāru datoru pārbaudi, bet 13% atzīst – tā kā uzņēmuma pamatdarbība nav saistīta ar informācijas tehnoloģijām, būtiskas investīcijas datu drošībā nav veiktas.

“Tāpat kā reālajā dzīvē, arī internetā krāpnieki visbiežāk izmanto cilvēku neuzmanību vai vieglprātību. Līdz ar to arvien svarīgākas kļūst uzņēmumu darbinieku zināšanas par drošības pamatprincipiem internetā, vēl jo vairāk tāpēc, ka uzņēmumu datorus un tīklu visbiežāk lieto vairāk nekā viens lietotājs. Tāpēc Swedbank Business Network sadarbībā ar CERT.LV ir sagatavojis video semināru, kurā ikviens uzņēmuma darbinieks var iegūt informāciju un praktiskus padomus par drošu rīcību internetā,“ saka Edgars Znots, Swedbank drošības eksperts.

Uzņēmumu interneta drošība: datoru aprīkojums un darbinieku atbildīga rīcība

Visbiežāk apdraudējumu uzņēmumu datiem rada phishing jeb pikšķerēšana, trojāni, sociālā inženierija un pašu lietotāju pieļautās kļūdas. Lai pasargātu uzņēmumu no krāpniecības riskiem, jādomā gan par tehniskiem, gan organizatoriskiem drošības risinājumiem.

Uzņēmuma datora aprīkojumam ieteicams nodrošināt legālu un atjauninātu programmatūru, antivīrusu un ugunsmūri, kā arī jāierobežo lietotāju tiesības atkarībā no darbinieka funkcijām un jākontrolē piekļuve tīklam ārpus darba.

Savukārt no organizatoriskajiem drošības risinājumiem ir jānodrošina, lai atbildīgie darbinieki pārzinātu autorizācijas līdzekļu lietošanu, pārbaudītu rēķinu autentiskumu un rekvizītus. Lai garantētu banku operāciju konfidencialitāti, autentiskumu un pilnīgumu, tiek izmantoti tādi drošības līdzekļi kā paroļu sistēma, ierobežotas lietotāju tiesības un limiti maksājumu veikšanai, kā arī dubultās maksājumu autorizācijas tiesības.

3 pamata ieteikumi finanšu drošībai internetā

1. Paroles zini tikai tu pats:

  • nekad nevienam nedrīkst dot savas paroles un kodus no kalkulatora vai kartes;
  • banka nekad nezvana un neraksta klientam ar lūgumu iedot paroles;
  • pievērsiet uzmanību, kādiem mērķiem domāta attiecīgā parole.

2. Uzmanīgi pret e-pastiem un to pielikumiem:

  • e-pastu pielikumi tiek izmantoti datoru inficēšanai ar vīrusiem.
  • prātīgi ir izvērtēt jebkuru ienākošo informāciju – krāpnieki var izmantot arī sociālos tīklus un zvanus.

3. Rūpes par datora drošu lietošanu. Aizdomu gadījumā – zvans savai bankai.

  • uzņēmumiem regulāri jāatjauno datora antivīrusa aizsardzību;
  • uzņēmumiem pārdomāti jāplāno lietošanas tiesību piešķiršanu. Savukārt darbiniekiem svarīgi atcerēties, ka uzņēmuma dators saistīts ar biznesa lietām.

Papildu informācijai:
Ivars Svilāns, Swedbank Ārējās komunikācijas vadītājs
Tel. 67444561, Mob. 29454411, e-pasts: Ivars.Svilans@swedbank.lv