☰

CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina ievēlēta par TF-CSIRT grupas priekšsēdētāju

TF-CSIRT 43. sanāksmes laikā, kas norisinājās 2014.gada 18. un 19.septembrī Romā, par TF-CSIRT grupas priekšsēdētāju tika ievēlēta CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

 „Būt ievēlētai par TF-CSIRT priekšsēdētāju ir vienlaicīgi liels gods un liela atbildība kopienas priekšā. Galvenie TF-CSIRT Rīcības komitejas un priekšsēdētāja izaicinājumi tagad būs pārvaldīt kopienas izaugsmi un pārskatīt Trusted Introducer darbību, saglabājot līdzsvaru starp iesaistīto dalībnieku interesēm” uzsvēra Baiba Kaškina savā uzrunā TF-CSIRT kopienas pārstāvjiem.

TF-CSIRT („Task Force Of Computer Security Incident Response Teams”) ir darba grupa, kas Eiropas mērogā vieno drošības incidentu risināšanas komandās strādājošos speciālistus. TF-CSIRT priekšsēdētāju ievēl uz diviem gadiem.

TF-CSIRT nodrošina diskusiju platformu, kur CSIRT (Drošības Incidentu Risināšanas Komandu) kopienas dalībnieki drošā vidē var dalīties savā pieredzē un zināšanās, lai uzlabotu savstarpējo sadarbību un koordināciju. Tā uztur CSIRT komandu reģistrācijas un akreditācijas sistēmu, kā arī veic pakalpojumu normatīvu sertifikāciju.

TF-CSIRT darba grupa izstrādā un nodrošina CSIRT komandas ar servisiem, veicina kopīgu standartu un procedūru izmantošanu drošības incidentu apstrādē, kā arī nepieciešamības gadījumā koordinē kopīgas iniciatīvas. Tāpat TF-CSIRT darba grupa organizē CSIRT personāla apmācības un palīdz jaunu CSIRT komandu dibināšanā un attīstībā.

TF-CSIRT darba grupa sadarbojas ar vispasaules organizāciju FIRST („Forum of Incident Response Security Teams” jeb „Incidentu Apstrādes Komandu Forumu”), ENISA („European Union Agency for Network and Information Security” jeb „Eiropas Tīklu un informācijas drošības aģentūru”), citām reģionālajām CSIRT organizācijām, kā arī aizsardzības un tiesībsargājošajām institūcijām.

TF-CSIRT darba grupas aktivitātes koordinē TF-CSIRT Rīcības komiteja. Tā sastāv no TF-CSIRT priekšsēdētāja, TF-CSIRT sekretāra un četriem vēlētiem pārstāvjiem.

Rīcības komitejas pienākumos ietilpst:

  • Koordinēt TF-CSIRT aktivitātes, nosakot darbības virzienus iespējamās problēmsituācijās;
  • Pieņemt lēmumus par CSIRT akreditāciju un sertifikāciju saskaņā ar pieņemtajām TF-CSIRT pamatnostādnēm;
  • Trusted Introducer (Eiropas drošības incidentu risināšanas komandu saraksta uzturētājs un koordinētājs) pakalpojuma snieguma izvērtēšana, sniedzot ieteikumus izmaiņām vai darbības paplašināšanai;
  • Pārraudzīt TRANSITS (FIRST sadarbībā ar TERENA organizēti kursi CSIRT profesionāļiem) programmu un mācību materiālu attīstību un uzraudzīt apmācību atbilstību normatīviem, veikt pasniedzēju reģistrāciju;
  • Sniegt ieteikumus IT drošības turpmākai attīstībai un stratēģiskiem virzieniem;
  • Gatavot sanāksmju darba kārtību.

Vairāk par TF-CSIRT

Vairāk par TF-CSIRT Rīcības komiteju