☰

Datorologa rekords - atrasti 1446 potenciāli ļaundabīgi faili vienā datorā

9.martā E-prasmju nedēļas ietvaros CERT.LV rīkoja Datorologa akciju. Šoreiz to apmeklēja 59 interesenti.

Kā Datorologi akcijā iesaistījās gan drošības eksperti no CERT.LV, gan arī eksperti no SIA Latnet Serviss/Stream Networks un SIA Lattelecom. SIA Latnet Serviss un SIA Lattelecom ir to interneta pakalpojumu sniedzēju vidū, kas īpaši rūpējas par savu klientu drošību un drošas interneta vides veidošanu. To apliecina iegūtā kvalitātes zīme "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs”.

Šīs Datorologa akcijas rekordists ir dators, kurā tika atrasti 1446 potenciāli ļaundabīgi faili. Viena no biežākajām problēmām ir neatjaunināta programmatūra un neapdomīga programmatūras instalēšana no nezināmām vietnēm, instalācijas procesā spiežot "ok", "ok", bez iedziļināšanās, kam tad īsti ar šo "ok" piekrīt. Rezultātā dators ir pilns ar nevajadzīgām aplikācijām un pārlūku paplašinājumiem, kas bremzē datora darbību.

Otra populārākā kļūda ir daudzi antivīrusi uz viena datora. Šis nav tas gadījums, kad vairāk ir labāk, jo tie traucē viens otram strādāt un bremzē datora darbību.

Diezgan biežas bija arī situācijas, kurās lietotāji uztraucās par vīrusu datorā, jo atkārtoti nav varējuši pieslēgties pie tīkla, vai nav varējuši sasinhronizēt savas ierīces, bet problēmcēlonis izrādījās nepareizi iestatījumi vai iekārtas konfigurācija.

Datorologs notiek kopš 2012.gada. Tā ir akcija, kuras laikā jebkurš interesents var atnest savu datoru (portatīvo vai ne-portatīvo), planšetdatoru vai viedtālruni uz pārbaudi pie CERT.LV speciālistiem - Datorologiem, lai noteiktu, vai iekārta nav inficēta, un, infekcijas gadījumā, to izārstētu. Datorologs sniedz arī konsultācijas par interneta lietošanas labo praksi un datu drošību. Pasākums ir bez maksas.

Nākamā akcija gaidāma rudenī.