☰

Kiberdrošības mācības “Locked Shields 2016”

No 18. līdz 22. aprīlim notiek “Locked Shields 2016”, kas ir vērienīgākās starptautiskās kiberdrošības mācības pasaulē. Ikgadējās uz scenāriju bāzētās reāllaikā notiekošās tīkla aizsardzības mācības NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) organizē kopš 2010.gada, un tās ir orientētas uz to drošības expertu apmācību, kuri ikdienā ir atbildīgi par nacionālo IT sistēmu drošību.

Mācībās "Locked Shields 2016” ir iesaistīti vairāk kā 550 dalībnieki no 26 valstīm. 20 zilajām komandām paaugstinātas grūtības apstākļos jāspēj nodrošināt iedomātas valsts Berīlijas (Berylia) tīklu un servisu darbība, risinot radušos incidentus, gatavojot ziņojumus, izpildot specifiskus analītiskos uzdevumus un reaģējot uz mediju, juridiskajiem un citiem spēles scenārijā bāzētajiem notikumu pavērsieniem.

Šogad mācībās piedalās neparasti daudz apvienoto komandu. Latvijas komanda, kuru veido CERT.LV un Kiberaizsardzības vienības eksperti, šogad startē kopā ar Amerikas Savienoto Valstu pārstāvjiem. Mācības tiks vadītas no NATO Kiberaizsardzības izcilības centra Tallinā, bet zilajām komandām tiks nodrošināta attālināta piekļuve mācību videi.

Lai mācības atspoguļotu nozares tendences, “Locked Shields 2016” izmanto reālistiskas tehnoloģojas, tīklus un uzbrukumu metodes. Pret zilajām komandām tiek vērsti vairāk kā 1700 iespējami uzbrukumi un vairāk kā 1500 virtualizētas sistēmas tiek aktivētas “Locked Shields 2016” mācību laikā. Virtualizētā zilo komadu infrastruktūra ir īpaši mācībām sagatavota un ietver dažādus servisus un platformas. Zilajām komandām būs jāspēj nodrošināt, piemēram, vairāku serveru, tiešsaistes pakalpojumu un industriālo kontroles sistēmu darbība.

“Locked Shields 2016” tiek organizēts sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Somijas Aizsardzības spēkiem, Zviedrijas Aizsardzības koledžu, Britu armiju, USEUCOM (the United States European Command) un citiem sadarbības partneriem.