☰

„Crossed Swords 2018” mācībās Latvijā tiek trenētas iemaņas kiber- un fiziskās vides operāciju veikšanā

Š.g. janvāra beigās NATO apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO CCD CoE) sadarbībā ar CERT.LV pirmo reizi Latvijā organizēja tehniskās kiberaizsardzības mācības “Crossed Swords 2018”. Šogad mācību mērogs, salīdzinot ar citiem gadiem, bija daudz plašāks, tehniski sarežģītāks un izaicinošāks. Mācības aptvēra vairākus ģeogrāfiskus atrašanās punktus, iesaistot tajās gan informācijas tehnoloģiju (IT) kritiskās infrastruktūras uzturētājus, gan militārās vienības. Mācībās piedalījās vairāk kā astoņdesmit kiberdrošības ekspertu no piecpadsmit NATO CCD CoE dalībvalstīm.

„Šogad mācībās tika izmantotas gan mobilās tehnoloģijas mērķa identificēšanai, gan novērošana ar bez pilota lidaparātu un 5G sensoru uzstādīšana mērķa atrašanās vietas noteikšanai un papildu informācijas iegūšanai. Operācija kibertelpā, lai arī cik plaša tā būtu, iespējama tikai tik tālu, cik tālu sniedzas pieejamie sakari,” skaidro mācību idejas autors un tehniskais direktors - CERT.LV IT drošības speciālists Bernhards Blumbergs. “Lai operācija noritētu veiksmīgi, gadījumos, kad noskatītais mērķis nav tieši sasniedzams kibertelpā, ir nepieciešams fiziski iesaistīt arī militārās vienības ar taktiskām priekšrocībām un aprīkotām ar jaunākajām tehnoloģijām,“ turpina B. Blumbergs.

Attēls: CCDCOE

Mācību “Crossed Swords 2018” viens no mērķiem bija likt pamatus turpmākai sadarbībai un informācijas apmaiņai starp civilo un militāro sfēru, apvienojot IT kritiskās infrastruktūras uzturētājus un militārās vienības. Pirmo reizi, mācību mērķa sasniegšanai, tika realizētas vairākas fiziskās un kiber operācijas dažādās ģeogrāfiskās lokācijās.

“Līdz ar mobilo tehnoloģiju plašu izmantošanu ikvienā sfērā, tostarp valsts aizsardzības jomā, mobilo sakaru drošība kļūst arvien svarīgāka. Tāpēc Latvijas Mobilais Telefons iesaistās valsts aizsardzības projektos un ir speciāli izveidojis mobilo kiberpoligonu. Tajā NATO mācību ietvaros tika izmēģināti dažādi aizsardzības scenāriji mobilajā tīklā. Latvija ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kur šāds mobilais kiberpoligons ir izveidots un jau izmantots militārās aizsardzības mācībās. Mūsu valstij tas ir nozīmīgs solis, pakāpeniski attīstot savu ekspertīzi kā mobilo sakaru tīkla drošības kompetences centram,” skaidro Juris Binde, Latvijas Mobilā Telefona prezidents.

„Crossed Swords” mācības ir cieši saistītas arī ar “Locked Shields”, kuras ir vērienīgākās starptautiskās kiberdrošības mācības pasaulē. „Crossed Swords” ietvaros tiek paralēli trenētas arī „sarkanās komandas” iemaņas „Locked Shields” mācībām.

NATO CCD CoE un CERT.LV organizētās tehniskās mācības tika realizētas sadarbībā ar LR Aizsardzības ministriju, Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, NBS Kiberaizsardzības vienību, Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Utikas koledžu un industrijas partneriem no Latvijas Mobilā Telefona, BHC,  Grey Cortex, Stamus Networks, Threod, Defendec un Martem.

Plašāka informācija pieejama šeit: http://www.ccdcoe.org/exercise-crossed-swords-practised-cyber-kinetic-operations-latvia.html

Attēls: Publicitātes attēls.