☰

Padomi drošākam internetam

6.februārī pasaulē tika atzīmēta Drošāka interneta diena. Šī diena ir aicinājums ikkatram pievērst uzmanību saviem interneta lietošanas paradumiem, lai padarītu internetu drošāku, jo īpaši priekš vismazākajiem lietotājiem. Bet drošība nebeidzas ar vienas dienas aktivitātēm, tas ir process, kuram laiks un uzmanība jāvelta regulāri.

Bērniem drošāks internets

Bērni, lietojot internetu, ir pakļauti citādākiem riskiem. To nosaka viņu dabiskā ziņkāre, nevainīgums, tieksme pēc neatkarības un bailes no soda. Bērni var pieļaut kļūdas, piemēram, dokumenta vietā nejauši izdzēšot kādu programmu vai apmeklējot ļaundabīgu vietni un inficējot datoru ar vīrusu. Taču viņi to var neapzināties, vai var nepateikt, kas noticis, baidoties no soda.

Otrs nopietnais drauds ir ļaunprātīgi lietotāji, kas cenšas manipulēt un apmānīt citus interneta lietotājus, izmantojot viņu neuzmanību vai nezināšanu. Bērni ir "viegls mērķis", jo ir daudz atvērtāki un vairāk uzticas. Pat pieaugušie mēdz "uzķerties" uz krāpniecības mēģinājumiem.

Vēl viena nopietna problēma ir aizskaroša, draudīga izturēšanās pret bērnu interneta vidē. Apdraudējums palielinās, ja bērnam ir piekļuve e-pastam, tērzētavām (chat rooms) un/ vai sociālajiem tīkliem.

Ko darīt, lai interneta lietošana būtu drošāka?

  • Iesaistieties - atrodiet kopīgas aktivitātes: spēlējiet spēles, kopīgi pētiet kādu tēmu (piem., kādu jautājumu, par kuru nesen diskutējāt, vietu, kur vislabāk pavadīt nākamo ģimenes atvaļinājumu, vai hobiju) vai veidojiet ģimenes dienasgrāmatu. Tas ļaus jums sekot jūsu atvases tiešsaistes aktivitātēm un mācīt interneta "labas uzvedības" principus.
  • Turiet datoru pārredzamā vietā - ja dators atradīsies vietā, kur to var labi pārredzēt, jums būs vieglāk sekot sava bērna tiešsaistes aktivitātēm. Tas ne tikai atturēs bērnu no mēģinājumiem darīt lietas, kuras tam nevajadzētu, bet arī ļaus jums iejaukties, ja pamanīsiet uzvedību, kurai var būt negatīvas sekas.
  • Uzstādiet noteikumus un brīdiniet par apdraudējumiem - pārliecinieties, ka jūsu bērns zina, ko viņš drīkst darīt pie datora. Ierobežojumiem jābūt bērna vecumam, zināšanām un briedumam atbilstošiem, bet var iekļaut arī laika limitu, cik ilgi bērns drīkst pavadīt pie datora, kādas vietnes bērns drīkst apmeklēt, kādas programmas lietot, kādus uzdevumus vai darbības veikt.
  • Runājiet ar bērniem arī par apdraudējumiem, lai viņi spēj atpazīt aizdomīgu uzvedību vai aktivitātes. Informējiet par riskiem, kas izriet no noteiktas informācijas izpaušanas (piem., ka viņi mājās ir vieni), un ieguvumiem no komunikācijas tikai ar zināmiem cilvēkiem. Mērķis nav viņus nobiedēt, bet padarīt viņus vērīgākus. Runājiet arī par aizskarošu izturēšanos, kas var būt gan aizskaroši komentāri, gan draudi, gan vajāšana.
  • Uzraugiet bērna aktivitātes - sekojiet tam, ko bērns dara pie datora, ieskaitot to, kādas vietnes apmeklē, vai izmanto e-pastu, tērzētavas, ar ko sazinās un vai viņš tiešām viņus pazīst. Māciet būt atbildīgiem interneta lietotājiem. Tas mazinās risku, ka bērns kļūs par agresoru kibervidē. Ja pamanāt izmaiņas bērna uzvedībā, centieties identificēt cēloni cik ātri vien iespējams. Ja iemesls ir agresija internetā, savlaicīga reaģēšana var mazināt nodarījuma smagumu.
  • Ierobežojiet personīgās informācijas pieejamību - ierobežojiet cilvēku loku, kam pieejama bērna kontaktinformācija, informācija par bērna interesēm, paradumiem vai nodarbošanos. Tas mazinās risku kļūt par ļaundaru vai agresoru upuri, kā arī būs vienkāršāk noskaidrot vainīgo, ja tiks konstatētas agresīvas, aizskarošas darbības.
  • Esiet atvērti - dariet jūsu bērnam zināmu, ka viņš var pie jums vērsties ar jebkuru jautājumu vai bažām, kas radušās, lietojot datoru. Pārrunājiet bērna tiešsaistes aktivitātes.
  • Ja bērns ir kļuvis par kiberagresora upuri - atbildot uz agresiju ar agresiju, situācija tikai saasināsies. Atsevišķās situācijās var apsvērt ignorēšanu, jo agresori gaida upura reakciju un zaudē interesi, ja tāda neseko. Ja agresors savu darbību turpina, var bloķēt viņa e-pasta adresi vai sociālā konta profilu. Ja ziņas turpina pienākt no jauniem kontiem, ziņojiet skolai un apsveriet iespēju vērsties tiesībsargājošās iestādēs. Fiksējiet visas tiešsaistes aktivitātes (e-pastus, tīmekļa vietnes, ziņas utt), iekļaujot datumu un laiku. Ja iespējams, izdrukājiet arī kopiju.

Padomi angļu valodā: https://www.us-cert.gov/ncas/tips/ST05-002
-----

Kur meklēt palīdzību:

Ja esat saskārušies ar naidīgu vai neatbilstošu saturu, sazinieties ar Drošāka interneta centru:
ziņojiet: https://drossinternets.lv/lv/reports/send vai zvaniet uz uzticības tālruni 116111

Ja esat saskārušies ar krāpniecību internetā, ziņojiet CERT.LV: https://cert.lv/lv/kontakti

Ja esat saskārušies ar maldinošu reklāmu vai negodīgu komercpraksi,  ziņojiet PTAC: http://www.ptac.gov.lv/lv/content/zi-ot-par-p-rk-pumu

Ja krāpniecisku darbību rezultātā ir radušies finansiāli zaudējumi, vērsieties ar iesniegumu policijā.
-----

Citi resursi:
Drošāka interneta diena: https://www.saferinternetday.org/
Bērnu drošība internetā: https://drossinternets.lv/lv
APSTĀJIES. PADOMĀ. PIESLĒDZIES.: https://www.esidross.lv/2017/03/10/apstajies-padoma-piesledzies/
Palīdzēt citiem būt drošībā: https://www.esidross.lv/2017/10/13/palidzet-citiem-but-drosiba/
Mūsdienu tiešsaistes bērnu drošība: https://www.esidross.lv/2017/05/22/musdienu-tiessaistes-bernu-drosiba/

Attēls: Pixabay.com