☰

Viltus ziņas, kurās slavenības Latvijā it kā reklamē investīcijas kriptovalūtā

Pēdējā ceturksnī CERT.LV saņēmis vairākus ziņojumus no interneta lietotājiem par viltus ziņām – it kā ziņu portāla Delfi vārdā. Šajās viltus ziņās tiek stāstīts par slavenībām Latvijā, kuras šķietami veiksmīgi investējušas kriptovalūtā, guvušas pasakainu peļņu un aicina to darīt arī citus. Par krāpnieciskās reklāmas sejām bez to īpašnieku atļaujas un iepriekšējas saskaņošanas izmantotas vairākas Latvijā pazīstamas personas – to vidū arī, piemēram, Maija Silova*.

Viltus ziņas tiek reklamētas arī Facebook, un to primārā mērķauditorija ir oficiālā ziņu portāla Delfi sekotāji, kuri viltus ziņas aiz pārskatīšanās var uztvert par patiesību. Atverot konkrēto ziņu, interneta lietotājs tiek novirzīts uz vietni, kas attāli atgādina Delfi portāla sākumlapu vai kādu no tās sadaļām. Šim nolūkam krāpnieki izmantojuši arī vairākas atsevišķas vietņu adreses, piemēram: delfi-tagad.com vai biznesa-zinas.com. Pēc CERT.LV atkārtotas iesaistes šīs adreses ir aizvērtas, taču pastāv ļoti liela iespēja, ka krāpnieki savai kampaņai izmanto vēl citas vietnes. Līdz ar to CERT.LV aicina iedzīvotājus ziņot, rakstot uz cert, ja šādas lapas tiek manītas.

Viltus ziņu noslēgumā parasti ir iekļauta aptaujas anketa, kurā tiek lūgts norādīt interneta lietotāja vecumu, dzimumu, vēlamo peļņu utt. Pēc informācijas norādīšanas, lietotājs tiek novirzīts uz bitcoinrevolution.ecotrack.top platformu, kas piedāvā ieguldīt naudu kriptovalūtā. Ja lietotājs aptaujā norādījis arī savu telefona numuru, tad krāpnieki centīsies sasniegt upuri arī telefoniski, mēģinot ar sociālās inženierijas paņēmieniem  apvārdot un pierunāt ieguldīt viņu platformā.

Minētā krāpniecības kampaņa tiek īstenota ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā un par tās upuriem kļuvuši gan vairāki pasaulē pazīstami ziņu portāli, gan arī ietekmīgi politiķi, aktieri un investori, bez kuru ziņas viņu vārds tiek iepīts viltus reklāmās.

CERT.LV aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, pirms datu ievades pievērst pastiprinātu uzmanību vietnes adresei, - vai tajā nav manāmas aizdomīgas izmaiņas un atšķirības no oriģinālās adreses, ka arī nekādā gadījumā neieguldīt naudu bitcoinrevolution.ecotrack.top vai līdzīgās platformās, ko nav apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

*Atsauce uz portāla jauns.lv 28.septembra rakstu: https://jauns.lv/raksts/zinas/351016-krapnieki-maiju-silovu-padara-par-viltus-miljonari