☰

Mērķēts kiberuzbrukums valsts iestāžu darbiniekiem

CERT.LV ir veikusi vairāku incidentu analīzi, kuras detaļas liecina, ka pēdējo dienu laikā vairāki valsts iestāžu darbinieki un politiķi ir piedzīvojuši mērķētu kiberuzbrukumu. Uzbrukums tika veikts, izsūtot ļaundabīgus e-pastus Krievijas vēstniecības vārdā, kas tika noformēti kā atbilde uz iepriekšēju saraksti. E-pastos tika iekļauta saite dokumenta lejupielādei, kurš bija paredzēts upuru datora inficēšanai.

Visi saņēmēji e-pastā atpazina iepriekš ar vēstniecību veiktas sarakstes fragmentus, kas izmantoti uzticamības veicināšanai uzbrucēju izsūtītajam e-pastam. Šis jau ir vismaz otrais šādu uzbrukumu vilnis pēdējo 3 mēnešu laikā, kur kaitīgi e-pasti tiek izsūtīti Krievijas vēstniecības vārdā. Arī pati vēstniecība oktobrī ir izplatījusi informāciju Latvijas medijiem par piedzīvotu kiberuzbrukumu tās e-pasta sistēmai.

Uzbrukuma īstenošanai netika izmantotas kritiskas ievainojamības, bet lejupielādējamos dokumentos tika iekļauta Macros funkcionalitāte, kas lietotājam pašam jāatļauj.

CERT.LV aicina pārbaudīt e-pastu autentiskumu, piemēram, (From) un atbildes (Reply-to) adresi, pirms tiek atvērti pielikumi vai lejupielādēti dokumenti, kā arī izvairīties no Macros funkcionalitātes atļaušanas dokumentos.

Ja tiek pamanīti līdzīgi uzbrukumi, aicinām ziņot CERT.LV.