☰

Mīlestība internetā var maksāt dārgi!

Gatavojoties gada romantiskākajiem svētkiem – Valentīndienai, CERT.LV aicina Latvijas iedzīvotājus, kuri ir vēl sava īstā un vienīgā meklējumos, uzmanīties no viltus pielūdzējiem internetā. Tieši pēdējos gados novērota īpaši liela krāpnieku aktivitāte, kad iedzīvotāji ikdienas ierasto klātienes socializēšanos ir iemainījuši pret komunikāciju tiešsaistē. Arī Latvijā katru gadu tiek konstatēti vairāki gadījumi, kad cilvēki notic šādiem krāpniekiem, un rezultātā pazaudē ievērojamas naudas summas. 

Viltus pielūdzēji parasti ir izkopuši izcilas manipulēšanas spējas, labi pārzina psiholoģiju un lieliski māk spēlēties ar cilvēku jūtām, ko kibervidē dēvē par “sociālo inženieriju”. Krāpnieki jau labu brīdi pirms svētkiem reģistrējas dažādos iepazīšanās portālos un lietotnēs, veic rūpīgu potenciālo upuru izpēti un ievāc internetā atrodamo informāciju.

Zemāk CERT.LV ir apkopojusi biežāk sastopamās pazīmes, kas varētu liecināt par to, ka otrpus ekrānam patiesībā slēpjas viltus pielūdzējs vai to grupa (ar lietotāju var uz maiņām sarakstīties arī vairākas personas, kas izliekas par vienu cilvēku).
 

Kā atpazīt viltus pielūdzēju?


Biežākie iemesli, kādēļ tiek lūgta finansiāla palīdzība:

  • lūdz apmaksāt ceļa izdevumus – avio biļetes vai citus izdevumus,
  • lūdz apmaksāt azartspēļu parādus,
  • lūdz apmaksāt operācijas izdevumus vai citas ar medicīnu saistītas izmaksas,
  • lūdz nosegt muitas izmaksas par dāvanu, ko ir nosūtījis upurim,
  • lūdz palīdzību savam slimajam bērnam vai citam radiniekam.
     

Kā sevi pasargāt no šādiem viltus pielūdzējiem?

 

Pieredzes stāsti

Esam apkopojuši arī pāris medijos publicētus pieredzes stāstus un piemērus:

 

Citas krāpniecības izpausmes svētkos
 

  • Aicinām uzmanīties no dažādām krāpnieciskām svētku loterijām vai piedāvājumiem, kas tiek izplatīti sociālajos tīklos vai tādos saziņas kanālos kā WhatsApp. Vai tiešām, aizpildot Valentīndienas aptauju, varat laimēt jaunāko viedtālruni, par kura piegādi jums jāsamaksā 1 EUR? Visticamāk tā ir krāpniecība.
  • Aicinām uzmanīties, saņemot digitālus e-apsveikumu, īpaši, ja tie nāk no nepazīstamiem pielūdzējiem. Taču pat ja sūtītājs ir zināms, pirms atvēršanas vienalga ieteicams pa citiem saziņas kanāliem sazināties ar konkrēto personu, lai pārliecinātos, ka apsveikumu tiešām sūtījis viņš / viņa.
  • Meklējot mīļotajam cilvēkam dāvanu internetā – rūpīgi izpētīt interneta veikalu, kurā plānots iepirkties. Ieteicams izlasīt atsauksmes. Pārbaudīt, vai kontaktu sadaļā ir visa nepieciešamā informācija par uzņēmumu? Vai cenas, salīdzinot ar citiem interneta veikaliem, nav neticami zemas? Kā arī vietnē https://who.is/ iespējams pārbaudīt, kad interneta veikals ir reģistrēts – ja tas ir tikai mēnesi pirms svētkiem, tad ir iemesls būt modriem.