☰

Krāpnieciski e-pasti VAS "Latvijas Pasts" vārdā

Informējam, ka VAS “Latvijas Pasts” vārdā pēdējo divu dienu laikā tiek masveidā izplatīti krāpnieciski e-pasti ar mērķi nozagt lietotāju norēķinu karšu datus. E-pasts šķietami atsūtīts no īstās e-pasta adreses, kas patiesībā ir viltota. E-pastā atrodamā saite ved uz pikšķerēšanas vietni, kurā tiek lūgts apmaksāt muitas nodokli par aizturētu sūtījumu. Ar krāpnieciskā e-pasta piemēru un pikšķerēšanas vietni varat iepazīties zemāk attēlos. Aicinām iedzīvotājus būt modriem un neuzķerties!

Kā sevi pasargāt?

  • Ja esat saņēmuši šo e-pastu, tad jums vai jūsu e-pasta pakalpojuma sniedzējam acīmredzot netiek validēts DMARC. E-pastu serveros, kas atbalsta šo standartu, viltotie e-pasti līdz gala lietotājam nenonāk, jo neatbilst “pasts.lv” uzstādītajām DMARC prasībām. Ja esat saņēmuši minēto pikšķerēšanas e-pastu, aicinām sazināties ar savu IT atbalstu, lai pievērstu viņu uzmanību tam, ka nedarbojas DMARC validācija. Vairāk: https://cert.lv/lv/2020/05/e-pastu-drosiba-aizsardziba-pret-ienakoso-e-pastu-viltosanu
  • Ja izmantojat CERT.LV un NIC.LV DNS Ugunsmūri (https://dnsmuris.lv/), tad e-pastā atrodamo pikšķerēšanas vietni atvērt nevarēsiet. Šis bezmaksas rīks satur informāciju par aktīvajās krāpnieciskajās kampaņās izmantotajām lapu adresēm un pasargā interneta lietotājus no šo vietņu apmeklēšanas. Informācija tiek atjaunota un papildināta katru dienu.