☰

CERT.LV aicina atbildīgi attiekties pret saviem datiem

CERT.LV ir saņēmusi jau vairākus pieteikumus, kuros iedzīvotāji ziņo, ka ir nosūtījuši savus datus krāpniekiem.

Krāpnieciskie e-pasti izsūtīti, uzdodoties par tiešsaistes maksājumu kompāniju PayPal. Tajos paziņots, ka radušās problēmas ar e-pasta saņēmēja kontu, un konta darbība uz laiku tiek ierobežota. Lai atjaunotu pilnvērtīgu konta darbību, e-pasta saņēmējs tiek aicināts apstiprināt savu identitāti, e-pastā norādītajā saitē sniedzot papildu informāciju par sevi un augšupielādējot personu apliecinoša dokumenta attēlu, kurā redzama arī personas fotogrāfija.

CERT.LV aicina būt modriem un pirms jebkādu datu ievades vai informācijas sniegšanas pārbaudīt gan e-pasta sūtītāja adresi, gan vietnes adresi, kurā tiekat aicināti ievadīt savus datus. Krāpniecības gadījumā gan uzbrucēju izmantotā e-pasta adrese, gan pārlūkprogrammā redzamā tīmekļa vietnes adrese būs nesaistītas ar PayPal.

Ja dokuments tomēr nosūtīts krāpniekiem:

  1. Vērsieties ar iesniegumu policijā, norādot, kad un kādā tīmekļa vietnē ievadījāt sava identifikācijas dokumenta datus/ augšupielādējāt dokumenta kopiju. Tas ļaus jums samazināt apsūdzību celšanas risku pretlikumīgu darbību gadījumā, policijai identificējot, ka darbības veiktas ar zagtu identifikācijas dokumentu, piemēram, atvērts bankas konts noziedzīgi iegūtu līdzekļu apritei. Vērsieties arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), un veiciet identifikācijas dokumenta maiņu, padarot iepriekšējo dokumentu par nederīgu.
  2. Identificējiet pakalpojumus, kurus izmantojat, lietojot identifikācijas dokumentu. Informējiet šo pakalpojumu sniedzējus, lai varētu novērst svešu personu piekļuvi jūsu lietotāja kontam.
  3. Vērīgi sekojiet līdzi tam, vai nesaņemat savādus aicinājumus apstiprināt reģistrāciju. Tie varētu signalizēt par mēģinājumiem veikt darbības jūsu vārdā.