☰

Pirmo reizi mācību “Locked Shields” vēsturē realizēta Eiropas un Āzijas sadarbība

Pagājušajā nedēļā veiksmīgi noslēdzās pasaulē lielākās un sarežģītākās ikgadējās starptautiskās reālā laikā notiekošās kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 2021”, ko organizē NATO apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO CCDCOE). Pirmo reizi mācību vēsturē tika īstenota starpreģionālā sadarbība, vienā komandā apvienojot Eiropas (pārstāvēja Latvija) un Āzijas (pārstāvēja Korejas Republika) ekspertus.

Latvijas – Korejas Republikas apvienotās komandas uzdevums bija, sacensībā ar 21 citu valstu komandu, atbilstoši mācību scenārijam atvairīt kiberuzbrukumus un nosargāt infrastruktūru, attīstot abu nāciju kiberspējas un pilnveidojot kā iekšējo, tā ārējo sadarbību.

Arī šogad komandas turpināja uzlabot prasmes sarežģītu IT tīklu aizstāvēšanā liela mēroga kiberuzbrukuma gadījumā. Papildus vairāk nekā 5000 virtualizētu IT sistēmu uzturēšanai, to skaitā replicētas valsts kritiskās infrastruktūras, komandām nācās vienlaikus aizstāvēties arī pret vairāk nekā 2500 uzbrukumiem.

„Veiksmīga sadarbība ir viens no galvenajiem stūrakmeņiem, reaģējot uz incidentiem, un tā kļūst vēl nozīmīgāka liela mēroga kiberuzbrukumu gadījumā. Šogad tika izmantota unikāla iespēja apvienot Latvijas un Korejas Republikas komandas vienotai dalībai starptautiskajās “Locked Shields” mācībās. Sadarbība šādā starptautiskā līmenī notika pirmo reizi, un tā ietvēra sevī gan nebijušus izaicinājumus (valodas barjeras, laika zonu atšķirības u.c.), gan jaunas pieejas, stratēģijas un eksperimentus. Kopīgā izpratne un pieredze palīdzēja augt ne tikai komandai kopumā, bet arī individuāli katram komandas dalībniekam, kuri ikdienā iesaistīti kiberdrošības procesos valsts līmenī. Vissvarīgāk, manuprāt, ir tas, ka šī kopīgā pieredze ļāva mums izveidot stabilu pamatu arī turpmākai sadarbībai nākotnē,” uzsver Dr. Bernhards Blumbergs, CERT.LV vadošais kiberdrošības eksperts un pieredzējis “Locked Shields” mācību dalībnieks.

Plašāka informācija par “Locked Shields” mācībām pieejama šeit:

https://cert.lv/lv/2021/04/nakamnedel-saksies-pasaule-lielakas-starptautiskas-kiberaizsardzibas-reala-laika-macibas

https://ccdcoe.org/news/2021/locked-shields-exercise-featured-a-connection-between-cyber-and-information-operations/

 

Attēls: NATO CCDCOE arhīvs