☰

Krāpnieciski e-pasti par pasta sūtījumiem

Kā zināms, no 2021. gada 1. jūlija Eiropas Savienības dalībvalstis sāka piemērot Pievienotās vērtības nodokļa e-komercijas direktīvu, kas atceļ iepriekš noteikto atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) arī nelielas vērtības sūtījumu importam no trešajām valstīm. Līdz ar to visi sūtījumi, kas saņemti no valstīm ārpus Eiropas Savienības, ir jādeklarē muitā un jāveic PVN nomaksa.

Diemžēl, arī krāpnieki nesnauž un steidz šīs izmaiņas izmantot savā labā. Aicinām jūs būt vērīgiem, saņemot īsziņas vai e-pastus šķietami no zināma loģistikas vai sūtījumu pārvadājumu uzņēmuma, un pievērst īpašu uzmanību:

  • sūtītāja kontaktinformācijai (piem., e-pasta adrese From laukā);
  • tekstā ievietotajām saitēm, vai tās ved uz atbilstošo vietni (nostājoties ar peles kursoru uz saites, bet nenoklikšķinot, pārliecinieties, vai aplūkojamā saites adrese ir atbilstoša);
  • e-pastam pievienotajiem failiem un to paplašinājumiem (kādi burti redzami faila nosaukuma labajā pusē aiz pēdējā punkta; ja pēdējie burti ir .iso, .exe vai .zip, pielikumu vaļā labāk nevērt).

Ja rodas šaubas vai aizdomas, pirms rīkoties, aicinām vērsties pie pārvadājumu kompānijas, saziņai izmantojot kompānijas mājas lapā norādīto kontaktinformāciju, un pārliecināties par sūtīto ziņu.

Attēls: unsplash.com