☰

Noslēgušās vērienīgās kiberaizsardzības mācības “Locked Shields 2022”

Pagājušajā nedēļā veiksmīgi noslēdzās ikgadējās starptautiskās reālajā laikā notiekošās kiberaizsardzības mācības Locked Shields 2022, kuras organizē NATO apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO CCDCOE). Starptautisko sadarbību un kritiskās infrastruktūras aizsardzību plaša apjoma kiberuzbrukuma gadījumā šajās mācībās pilnveidoja arī Latvijas un Kanādas apvienotā komanda.

Šogad Latviju komandā pārstāvēja galvenokārt Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība, kura uzņēmās arī komandas vadību, kā arī kritiskās infrastruktūras un citu uzņēmumu pārstāvji.

“Galvenie ieguvumi no šāda apjoma mācībām ir iespēja uzlabot sadarbību starp visām iesaistītajām organizācijām gan vietējā, gan starptautiskā līmenī, kā arī iespēja pilnveidot sarežģītu lēmumu pieņemšanu, kas prasa ne tikai tehniskas, bet arī juridiskas zināšanas, izcilu spēju redzēt “lielo bildi” un prasmi komunikācijā ar medijiem un sabiedrību krīzes situācijās,” uzsvēra viens no Kiberaizsardzības vienības idejas pamatlicējiem un šī gada komandas vadītājs Ēriks Dobelis.

Papildu ieguvums Latvijas komandai šogad bija arī iespēja mācību ietvaros veikt Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības jauno dalībnieku apmācību, kas noritēja veiksmīgi, sniedzot jaunuzņemtajiem dalībniekiem vērtīgu starptautisku pieredzi sadarbībā ar Kanādas kolēģiem.

Kopumā mācībās piedalījās vairāk nekā 2000 dalībnieki no 32 valstīm. Mācības aptvēra 5500 virtualizētas sistēmas, kuras tika pakļautas vairāk nekā 8000 kiberuzbrukumiem, radot gan tehniskus, gan juridiskus, gan stratēģiskus izaicinājumus un sniedzot dalībniekiem iespēju drošā vidē pilnveidot savas spējas.

Plašāka informācija par mācībām Locked Shields 2022: https://ccdcoe.org/news/2022/finland-wins-cyber-defence-exercise-locked-shields-2022/