☰

Ministru kabinets atbalsta Nacionālā kiberdrošības centra izveidi

Šodien, 7. jūnijā, Ministru kabinets izskatīja informatīvo ziņojumu “Par valsts kiberdrošības pārvaldības uzlabošanu”, atbalstot Nacionālā kiberdrošības centra izveidi no 2023. gada 1. janvāra. 

Nacionālā kiberdrošības centra izveides mērķis ir kiberdrošības pārvaldības uzlabošana, risinot tādus izaicinājumus kā atšķirīgs kiberdrošības līmenis valsts un pašvaldību iestādēs, kvalificēta personāla un konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšana, kā arī Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto funkciju veikšana kiberdrošības jomā. 

Centra uzdevumi būs Latvijas kiberdrošības stratēģijas izstrāde, nacionālās kiberdrošības politikas koordinācija un tās ieviešanas uzraudzība, valsts informācijas sistēmu attīstības projektu drošības prasību izvērtēšana, Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto kiberdrošības prasību izpilde, tostarp valsts funkcionēšanai būtisko un svarīgo vienību identificēšana un uzraudzība, kā arī kiberdrošības incidentu risināšana un arī valsts pārvaldes un plašākas sabiedrības informēšana par kiberdrošību.

Nacionālais kiberdrošības centrs darbosies Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vadībā un apvienos kiberdrošības politikas koordinācijas un uzraudzības, kā arī kiberdrošības incidentu reaģēšanas funkcijas. 

Centrs ietvers Aizsardzības ministrijas struktūrvienību un Informācijas tehnoloģiju incidentu novēršanas institūciju (CERT.LV), kā arī tiks piesaistīts papildu personāls.

Saistībā ar Nacionālā kiberdrošības centra izveidi un citiem Aizsardzības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā identificētajiem risinājumiem kiberdrošības uzlabošanai valstī, tuvākajā laikā apstiprināšanai tiks virzīti vairāki būtiski grozījumi normatīvajos aktos, tai skaitā Informācijas tehnoloģiju drošības likumā, kā arī vairākos Ministru kabineta noteikumos un citos normatīvajos aktos.

Jau ziņots, ka turpmāko trīs gadu laikā finansējums valsts aizsardzībai tiks pakāpeniski palielināts līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma. Nacionālās kiberdrošības spējas stiprināšana ir viena no prioritārajām jomām, kurai tiks novirzīts piešķirtais papildu finansējums. 
 

Avots: https://www.mod.gov.lv/lv/zinas/ministru-kabinets-atbalsta-nacionala-kiberdrosibas-centra-izveidi