☰

CERT.LV dalās unikālā draudu meklēšanas pieredzē ar NATO sabiedrotajiem

2023. gada 22. martā vizītē CERT.LV viesojās Dr. Marts Noorma, Kopējā kiberaizsardzības izcilības centra (CCDCOE) direktors un Pulkvedis V.G. Kirsteins no Kanādas Bruņoto spēku Latvijas Kaujas grupas štāba. Vizītes mērķis bija pārrunāt esošo un iespējami uzlabotu nākotnes sadarbību kā arī dalīties informācijā par notiekošām aktuālām iniciatīvām šajās organizācijās.

CERT.LV dalījās iegūtajā unikālajā pieredzē par to, kā sadarbībā ar partneriem tiek veiktas draudu meklēšanas operācijas, lai identificētu pretinieku klātbūtni Latvijas kritiskās infrastruktūras sistēmās.

“Šādas kopīgas operācijas notiek jau kopš 2022. gada un ir unikāla iespēja pārbaudīt kiberdraudu izlūkošanas informācijas apmaiņas un incidentu reaģēšanas procedūras starp vairākiem NATO sabiedrotajiem kibertelpā, kā arī turpināt attīstīt operatīvās spējas un uzlabot savstarpējo sadarbību” apkopoja Baiba Kaškina, CERT.LV vadītāja.

“CERT.LV un Kanādas Bruņoto spēku kopīgais darbs Latvijas kritiskās infrastruktūras aizsardzībā ir izcils daudznacionālās sadarbības piemērs, no kura mums visiem būtu jāmācās” uzsvēra Dr. Marts Noorma, CCDDCOE direktors.

Latvija un Kanāda abas ir CCDCOE aktīvas dalībvalstis. CCDCOE tika izveidota pēc Igaunijas iniciatīvas kopā ar sešām citām valstīm – Vāciju, Itāliju, Latviju, Lietuvu, Slovākiju un Spāniju – 2008. gada 14. maijā. CCDCOE misija ir atbalstīt dalībvalstis un NATO ar unikālu starpdisciplināru pieredzi kiberaizsardzības pētniecības, apmācību un vingrinājumu jomā, kas aptver tehnoloģiju, stratēģijas, operāciju un tiesību fokusa jomas. Vairāk par organizāciju: https://ccdcoe.org/