☰

Latvijas kiberdrošības eksperti piedalās NATO mācībās “Cyber Coalition”


Mācību komandieris Čārlzs Eliots (Charles Elliott) sniedz informāciju dalībniekiem "Cyber Coalition 2022" mācībās Tallinā.
Foto:  NATO Sabiedroto spēku pavēlniecība


Laikā no 27. novembra līdz 1. decembrim CERT.LV kiberdrošības eksperti kopā ar citiem jomas kolēģiem piedalījās ikgadējās NATO kiberdrošības mācībās “Cyber Coalition”. “Cyber Coalition” ir lielākās NATO organizētās kiberdrošības mācības, kuru mērķis ir uzlabot sadarbību un koordināciju kiberdrošības jomā sabiedroto vidū.

2023. gada mācību galvenie uzdevumi bija veicināt sabiedroto noturību pret kiberuzbrukumiem un spēju kopīgi veikt atbildes operācijas kibertelpā. Mācības ir balstītas uz izaicinājumiem pilnu, reālistisku scenāriju, lai palīdzētu mācību dalībniekiem sagatavoties ikdienā sastopamajiem kiberdrošības apdraudējumiem, tai skaitā uzbrukumiem kritiskajai infrastruktūrai, kā arī NATO un sabiedroto sistēmām starptautisko operāciju laikā.

“Cyber Coalition 2023” piedalījās vairāk nekā 1000 kiberdrošības ekspertu no 28 NATO valstīm, 7 partnervalstīm, kā arī pārstāvji no Eiropas Savienības. Mācību vadības centrs atradās kiberpoligonā “Cyber Range 14” Tallinā, Igaunijā.

Mācības “Cyber Coalition” plāno un organizē NATO Transformācijas pavēlniecība (NATO Allied Command Transformation) Militārās Komitejas pārraudzībā, un tajās ik gadu piedalās NATO štābu, sabiedroto un partnervalstu pārstāvji, lai attīstītu Alianses spēju atturēt pretinieku, aizsargātu sabiedrotos un pilnveidotu spējas stāties pretī draudiem kibertelpā.

Kiberaizsardzība ir viens no NATO kolektīvās aizsardzības galvenajiem uzdevumiem. NATO sabiedrotie pastāvīgi turpina uzlabot Alianses kiberaizsardzības spējas, sadarbojoties arī ar partneriem no industrijas un akadēmiskās vides.