☰

Dodaties atvaļinājumā? Vienkārši soļi kiberdrošības nodrošināšanai, OUCH! jūnijs 2024

Pārskats

Vasaras sezona ir klāt, un drīzumā miljoniem cilvēku visā pasaulē dosies ceļojumos. Ja dodaties atvaļinājumā, lūk, daži ceļošanas padomi, kas palīdzēs saglabāt kiberdrošību un aizsargāt datus.

Mobilās ierīces

Neņemiet līdzi lieko: Dodoties atvaļinājumā, ņemiet līdzi tikai nepieciešamās mobilās ierīces. Ar mobilajām ierīcēm mēs saprotam klēpjdatorus, planšetdatorus, viedtālruņus, viedpulksteņus, e-grāmatu lasītājus un portatīvās spēļu ierīces. Jo mazāk ierīču ņemat līdzi, jo mazāk ierīču var tikt pazaudētas vai nozagtas. Bet vai zinājāt, ka ir daudz lielāka iespēja pazaudēt mobilo ierīci nekā varbūtība, ka ierīce var tikt nozagta? Bieži vien visgrūtāk ir atcerēties par visām savām ierīcēm. Izejot no viesnīcas numura, restorāna, izkāpjot no taksometra, vilciena vai lidmašīnas, vienmēr ātri pārbaudiet savas ierīces un pārliecinieties, ka nekā netrūkst. Atgādiniet arī draugiem vai ģimenei, kas ceļo kopā ar jums, pārbaudīt visas savas ierīces, jo īpaši bērniem, kas mēdz atstāt mobilās ierīces uz sēdekļiem vai restorānā.

Pirms došanās ceļā noteikti atjauniniet operētājsistēmu un lietotnes tajās ierīcēs, ko ņemat līdzi, lai tās darbotos ar jaunākajām versijām. Bieži vien vienkāršākais veids, kā to darīt, ir iespējot ierīces automātisko atjaunināšanu. Tas nodrošinās, ka jūsu ierīcēs tiek novērstas iespējamās ievainojamās vietas un tiek izmantotas jaunākās drošības funkcijas. Iespējojiet ekrāna bloķēšanu un, ja iespējams, nodrošiniet iespēju attālināti izsekot ierīces, ja tās tiek pazaudētas. Turklāt būtu labi iespējot ierīču attālinātas formatēšanas opciju. Tādējādi ierīces nozaudēšanas vai zādzības gadījumā varat attālināti izsekot un/vai izdzēst visus sensitīvos datus un kontus no ierīces. Visbeidzot, izveidojiet rezerves kopiju visām ierīcēm, ko ņemat līdzi, lai pazaudēšanas vai zādzības gadījumā varētu viegli atjaunot datus.

Wi-Fi savienojumi

Iespējams, ka ceļojuma laikā jūs gribēsiet pieslēgties publiskajam Wi-Fi tīklam. Publiskie Wi-Fi tīkli ir, piemēram, bezmaksas Wi-Fi tīkli lidostās, kafejnīcās vai restorānos. Paturiet prātā, ka bieži vien jums nav ne jausmas, kas ir konfigurējis noteiktu Wi-Fi tīklu, kas un kā to uzrauga un kurš vēl tam ir pieslēdzies. Tā vietā, lai pieslēgtos publiskam Wi-Fi tīklam, kad vien iespējams, izmantojiet savu personīgo ierīču funkcionalitāti, pieslēdzoties internetam caur mobilo pārklājumu. Šādi jūs zināsiet, ka ir izveidots uzticams Wi-Fi savienojums.

Vēl viens padoms, kā samazināt atvaļinājuma laikā izmantoto datu apjomu, ir pirms došanās ceļā mājās lejupielādēt nepieciešamo. Tostarp lejupielādēt karšu versijas, lai ērti plānotu maršrutu līdz galamērķim bezsaistē tīkamajā navigācijas lietotnē, vai digitālās izklaides iespējas, piemēram, audiogrāmatas, e-grāmatas, spēles vai filmas.

Publiskās lietošanas datori

Nekad neizmantojiet publiski pieejamos datorus, piemēram tos, kas atrodas viesnīcu vestibilos vai kafejnīcās, lai pieteiktos jebkuros kontos vai piekļūtu sensitīvai informācijai. Jūs nezināt, kas šo datoru ir izmantojis pirms jums, un, iespējams, šis dators ir ticis nejauši vai apzināti inficēts ar ļaunatūru, piemēram, ieraksta visu ar klaviatūru ievadīto tekstu (keystroke logger). Vienmēr lietojiet savas ierīces, kuras kontrolējat un kurām uzticaties.

Sociālie mediji

Mums visiem patīk informēt citus par saviem piedzīvojumiem, izmantojot sociālos medijus, taču jūs nezināt, kas lasīs visus jūsu ierakstus. Atvaļinājuma laikā pēc iespējas izvairieties no pārlieku detalizētas informācijas koplietošanas un apsveriet iespēju dalīties ar saviem piedzīvojumiem tikai pēc atgriešanās no ceļojuma. Kā arī nepublicējiet iekāpšanas karšu, autovadītāja apliecību vai pasu attēlus, jo tas var novest pie identitātes zādzības.

Muita un vietējie likumi

Noskaidrojiet, kādi ir apmeklētās valsts likumi; jūsu tiesības dažādās valstīs atšķiras. Saturs, kas ir pieļaujams jūsu valstī, citā valstī var būt nelikumīgs. Nedaudz informācijas nobeigumam.

Atvaļinājumam ir jābūt atpūtas, izpētes un izklaides laikam. Šie vienkāršie soļi palīdzēs izplānot drošu un neapdraudētu ceļojumu.

Viesredaktors

Marisa Midlere ir Kiberdrošības inženiere CERT struktūrvienībā Kārnegija Mellona universitātes Programmatūras inženierijas institūtā. Marisa ir sertificēta informācijas sistēmu drošības speciāliste ar CISSP sertifikātu un ieguvusi maģistra grādu Carnegie Mellon Universitātē un bakalaura grādu Pitsburgas Universitātē.
 

 Jūnija OUCH! (PDF)

Visas iepriekšējās ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas:
https://www.sans.org/security-awareness-training/ouch-newsletter

 

Resursi

Kāpēc ir svarīgi veikt atjauninājumus? https://cert.lv/lv/2023/10/kapec-ir-svarigi-veikt-atjauninajumus-ouch-oktobris-2023

Emocionālie ierosinātāji – kā kiberuzbrucēji piemāna cilvēkus: https://cert.lv/lv/2022/10/emocionalie-ierosinataji-ka-kiberuzbruceji-piemana-cilvekus-ouch-oktobris-2022

Viens vienkāršs solis, lai aizsargātu savus kontus: https://cert.lv/lv/2021/09/viens-vienkarss-solis-lai-aizsargatu-savus-kontus-ouch-septembris-2021