☰

Kiberdrošības mēnesi aizsāks Baltijā nozīmīgākā kiberdrošības konference “CyberChess 2024”

Jau no šodienas līdz 3. oktobrim Rīgā norisināsies Baltijā nozīmīgākā kiberdrošības konference “CyberChess 2024”, kas klātienē pulcēs vairāk nekā 500 kiberdrošības jomas profesionāļus no gandrīz 20 dažādām valstīm. Oktobris tradicionāli tiek atzīmēts kā kiberdrošības mēnesis, un šīs konferences norise mēneša pašā sākumā iezīmē simbolisku startu plašākai diskusijai par kiberdrošības nozīmīgumu mūsdienu sabiedrībā. Konferences laikā dalībnieki ne tikai dalīsies ar zināšanām un pieredzi par globāli aktuāliem kiberdrošības jautājumiem, bet arī diskutēs par mūsdienu sarežģītākajiem drošības izaicinājumiem un nākotnes tendencēm. Ikvienam interesentam būs arī iespēja konferenci vērot tiešsaistē https://cyberchess.lv/.

Kiberdrošība ir kļuvusi par neatņemamu mūsdienu digitālās vides sastāvdaļu, kuras nozīmīgums īpaši izceļas Latvijā un Baltijas reģionā, jo šīs valstis atrodas stratēģiski svarīgā ģeopolitiskā teritorijā. Pieaugošie kiberuzbrukumi, kas skar gan valsts, gan privātā sektora infrastruktūras, apliecina, cik svarīgi ir pastāvīgi pilnveidot aizsardzības mehānismus un izglītot sabiedrību par potenciālajiem riskiem un apdraudējumiem. Lai pievērstu uzmanību šiem izaicinājumiem, CERT.LV ar konferences starpniecību cenšas veicināt izpratni par šodien tik aktuālo kiberdrošības nozīmi.

“Oktobris ir kiberdrošības mēnesis, un šajā laikā īpaši svarīgi ir runāt par drošību digitālajā vidē. “CyberChess 2024” konference lieliski iesāk šo mēnesi, pulcējot izcilus runātājus no Latvijas un ārvalstīm, kuri dalīsies savā pieredzē un zināšanās par aktuālākajām drošības stratēģijām un tehnoloģijām, kas nepieciešamas mūsdienu digitālās vides aizsardzībai. Šobrīd, kad globālajā kiberdrošības telpā notiekošais pieprasa arvien augstākus drošības standartus gan privātajā, gan publiskajā sektorā, ir būtiski aktualizēt un diskutēt par jaunākajiem risinājumiem. Konferencē “CyberChess 2024” izcelsim gan tehnoloģiju attīstības tendences, gan efektīvas drošības prakses, lai sniegtu skaidrus ieskatus, kā aizsargāties pret arvien pieaugošajiem kiberdraudiem un veidot drošāku digitālo nākotni,” uzsver Baiba Kaškina, CERT.LV vadītāja.

Šī gada konference piedāvās sesijas, kas aptvers stratēģiskos politiskos, tehniskos un nākotnes inovāciju aspektus. Diskusiju laikā tiks apspriesta mākslīgā intelekta (MI) nozīme kiberdrošības kontekstā, aplūkojot draudus, kas rodas kara apstākļos, kā arī stratēģijas, ko Latvijas sabiedrotie, tostarp Ukraina un NATO, izmanto šo draudu mazināšanai un novēršanai. Īpaša uzmanība tiks pievērsta izspiedējvīrusu (ransomware) radītajām problēmām, kas rada pieaugošu satraukumu Latvijas uzņēmēju vidū. Hakeru piekļuve sensitīvai uzņēmumu informācijai un datiem, pieprasot izpirkuma maksu, kļūst arvien biežāka, radot nepieciešamību pēc efektīviem risinājumiem. Konferences sesijās dalībnieki varēs iepazīties ar aktuālajām uzbrukumu tendencēm un gūt praktiskus padomus, kā labāk sagatavoties šiem kiberdrošības izaicinājumiem.

Kopš Krievijas militārās agresijas sākuma Ukrainā kiberdrošības draudu līmenis ir būtiski pieaudzis, un digitālie uzbrukumi tagad ir kļuvuši tikpat svarīgi kā fiziskie iebrukumi. Tāpēc konferences uzmanības centrā būs kiberdrošības jautājumi gan militārās, gan civilās infrastruktūras kontekstā. Šādi kiberapdraudējumi prasa pastiprinātu uzmanību gan no valsts, gan privātā sektora, tādēļ konferencē piedalīsies pārstāvji no dažādām starptautiskām organizācijām, tostarp NATO Stratēģiskās komunikācijas centra eksperte Marina Vorotinceva (Maryna Vorotyntseva) un Kanādas Bruņoto spēku ģenerālmajors Deivs Jārkers (MGen. Dave R. Yarker). Vorotinceva prezentēs idejas, kā uzlabot starptautisko sadarbību un kā jaunās tehnoloģijas stratēģiskajā komunikācijā var palīdzēt cīnīties pret kiberdraudiem, savukārt Jārkers dalīsies ar praktiskiem piemēriem no savas pieredzes.

Tiks apskatīta arī mākslīgā intelekta loma kara gaitas un notikumu ietekmēšanā. Viens no galvenajiem lektoriem būs Dmitro Pļešakovs (Dmytro Plieshakov), kurš prezentācijā “Cīņa ar ģeneratīvā mākslīgā intelekta dezinformāciju: Ukrainas pieredze” dalīsies ar pieredzi un zināšanām par dezinformācijas apkarošanu kara apstākļos.

Mūsdienās kiberdrošības apdraudējumi var slēpties pat cilvēka ķermenī, tāpēc konferences laikā tiks pievērsta uzmanība tehnoloģiskajai attīstībai un nozīmīgām inovācijām šajā jomā. Izmantojot jaunākās biotehnoloģijas un implantējamas ierīces, hakeri var iegūt piekļuvi sensitīvai informācijai vai manipulēt ar biometrijas datiem, radot nopietnus drošības riskus valstīm, uzņēmumiem un privātpersonām. Šo ierīču drošības aspektu izpēte ir būtiska, lai izstrādātu efektīvas aizsardzības stratēģijas pret šiem jaunajiem un potenciāli bīstamajiem draudiem. Jau rītdien konferences dalībnieki varēs satikt un uzklausīt starptautiski atzītu kiberdrošības ekspertu Lenu Nou (Len Noe), kurš savā ķermenī implantējis deviņus mikročipus. Prezentācijā viņš skaidros, kā darbojas šie ķermenī implantētie čipi un kā tie varētu ietekmēt nākotni.

Konferencē “CyberChess2024” Hosē Luiss Sančess-Martiness (Jose Luis Sanchez Martinez), drošības inženieris no Virustotal Google un Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūras loceklis, runās par draudu medībām, īpaši bīstamu uzbrucēju grupu analīzi un identificēšanu. Savukārt CERT.LV pārstāvji pievērsīsies kiberdraudu reaģēšanas stratēģijām reāllaikā. Pasākuma ietvaros tiks sniegti praktiski ieteikumi gan valsts institūcijām, gan privātajam sektoram par kiberdrošības uzlabošanu, kiberuzbrucēju aktivitāšu savlaicīgu atpazīšanu un drošības sistēmu nostiprināšanu.

Konference norisināsies viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, Elizabetes ielā 55, Rīgā.  Tai būs iespējams sekot līdzi arī tiešsaistē vietnē cyberchess.lv. Konferences darba valoda ir angļu valoda.

Konferenci organizē CERT.LV, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija un Nacionālais kiberdrošības centrs sadarbībā ar ISACA Latvijas nodaļu un LU Matemātikas un informācijas institūtu.

Konferenci līdzfinansē Eiropas Savienība un atbalsta Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra Latvijas Nacionālais koordinācijas centrs (NCC-LV). Konferenci atbalsta SIA “Latvijas Mobilais telefons”, SIA “Tet”, SIA “Cyber Circle”, VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names un Numbers), Recorded Future, ESET Digital Security, Squalio, CLICO Baltic, Kanādas vēstniecība Latvijā, VMRay un CloudFlare.