☰

Tikšanās ar Valsts prezidentu

Valsts prezidents Andris Bērziņš 23.aprīlī tikās ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) pārstāvjiem, kuras laikā iepazinās ar institūcijas darbu, galvenajiem izaicinājumiem un nākotnes vīziju.

CERT.LV pārstāvji uzsvēra, ka šajā jomā ir arvien jauni izaicinājumi un prasības, tādēļ ir būtiski iet līdzi laikam. Arī Valsts prezidents atzina, ka iedzīvotāju izglītošana par šiem jautājumiem un palīdzēšana viņiem risinot šādas problēmas nākotnē būs īpaši nozīmīgs jautājums.

Diskusijas dalībnieki apsprieda CERT.LV misiju, lomu un atbildību Latvijā, institūcijas sadarbību ar LR Satiksmes ministriju, Valsts policiju, dažādām valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī darbu nevalstiskajā un komerciālajā sektorā. Tika aplūkoti vairāki jautājumi, kas skar sadarbību ar līdzīgām institūcijām citās valstīs, NATO un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

CERT.LV pārstāvji informēja prezidentu par IT drošības jomā aktuālākajām problēmām un situāciju valstī, kā arī apsprieda vairākus spilgtus piemērus, kur institūcija ir palīdzējusi risināt drošības incidentus.

Tikai 2012.gada pirmajā ceturksnī, pateicoties CERT.LV darbam, atklāti 998 augstas prioritātes incidenti (kompromitētas iekārtas, pikšķerēšana, piekļuves lieguma uzbrukumi, mēstules, ļaunprātīgi kodi, ielaušanās mēģinājumi, robottīkli u.c.) un 48 841 zemas prioritātes incidenti (dažāda veida vīrusi).