☰

Iniciatīvas "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs" prezentācija

Rīt, 2012. gada 30. oktobrī, notiks Latvijas Interneta asociācijas Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra un CERT.LV kopīgi izveidotās iniciatīvas "Atbildīgs Interneta pakalpojumu sniedzējs" atklāšanas pasākums.

Gan CERT.LV, gan Drošāka interneta centrs jau vairākus gadus aktīvi sadarbojas ar Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem (turpmāk – IPS), lai risinātu dažāda veida IT drošības incidentus un problēmas ar nelegāla satura apriti internetā.

Vēloties izcelt tos IPS, kas izvēlas sociāli atbildīgu pieeju savu pakalpojumu sniegšanā un aktīvi iesaistās dažādu incidentu risināšanā, tika izveidota kvalitātes zīme „Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs”.

Lai pretendētu uz atbildīga interneta pakalpojumu sniedzēja statusu, interneta pakalpojumu sniedzējam ir jāpievienojas trīspusējam ar CERT.LV un Drošāka interneta centru noslēgtam memorandam.

„Viens no memoranda mērķiem ir uzlabot interneta gala lietotāju drošību un samazināt inficēto datoru skaitu Latvijā, kas šobrīd diemžēl ir biedējoši liels - ik mēnesi CERT.LV reģistrē vidēji 2500-3000 vienlaicīgi inficētus datorus. Šādu gala lietotāju daudzumu iespējams apziņot tikai un vienīgi ar IPS palīdzību un iesaistīšanos problēmas risināšanā,” iniciatīvas izveidi komentē CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

„Inficētos gala lietotājus ir svarīgi informēt gan par inficēšanās faktu, gan to, kā lai no datorvīrusiem atbrīvojas, jo, lietojot inficētu datoru, lietotāji apdraud gan paši sevi un savu datu drošību, gan citus interneta lietotājus,” turpina Baiba. „Inficētie datori var tikt izmantoti dažādos kiberuzbrukumos vai arī kalpot kā starpnieki un izplatīt vīrusus un mēstules citiem lietotājiem.”

Ar sekām - sabojātiem dokumentiem, nozagtām datubāzēm un e-pasta saturiem, bloķētiem datoriem un izspiešanas mēģinājumiem - ir daudz grūtāk cīnīties, nekā veikt preventīvus pasākumus incidentu novēršanā un savlaicīgā datoru ārstēšanā.

Baiba min, ka CERT.LV praksē ir bijuši arī gadījumi, kad, „pateicoties” IPS tīklā esošu inficētu datoru darbībai, lielākā daļa IPS klientu vairs nespēj izsūtīt e-pastus saviem adresātiem, jo visas interneta pakalpojumu sniedzēja lietotās IP adreses nonākušas starptautiskā "melnajā sarakstā" Izkļūšana no "melnā saraksta" nav vienkārša un parasti aizņem vairākas dienas, kuru laikā klientu e-pastu sūtīšana ir paralizēta.

„Tik pat svarīgi, kā apziņot inficētos gala lietotājus, ir arī rūpēties par bērnu drošību internetā,” uzsver Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska. Net-Safe Latvia Drošāka interneta centrs ar Valsts policijas atbalstu strādā, lai padarītu interneta vidi drošāku bērniem un cīnītos ar nelegāla satura apriti internetā, īpaši ar bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem.

„Drošāka interneta centrs saņem arvien vairāk ziņojumu par gadījumiem, kad nelegālais interneta saturs tiek uzturēts Latvijā,” stāsta Maija. „Sadarbība ar Valsts policiju ir ļoti veiksmīga, taču reizēm, policijas ierobežoto resursu dēļ, nelegālā satura dzēšana no interneta var ilgt pat mēnesi.”

Jaunais sadarbības modelis ar interneta pakalpojumu sniedzēju iesaistīšanos nodrošinās nelegālā satura dzēšanu 7 dienu laikā. Bērnu seksuālu izmantošanu saturoši materiāli jeb bērnu pornogrāfija ir smaga seksuāla nozieguma pret bērnu atainojums, tādēļ ir jārūpējas, lai šādi materiāli publiski nav pieejami, pirmkārt, cīnoties ar šādu materiālu radītājiem un izplatītājiem, otrkārt, pasargājot cietušos bērnus.

Iniciatīvas atklāšanas pasākumā piedalīsies arī pārstāvis no Valsts Policijas un pirmie IPS, kas pievienojušies saprašanās memorandam.

Atklāšanas pasākums notiks Eiropas Savienības (ES) mājā, Aspazijas bulvārī 28, sākums 11:00.

Lūdzu pieteikt savu dalību pasākumā līdz 29. oktobra plkst. 17:00 pa tel. 67085866 vai rakstot liga.besere!