☰

Arhīvs

Pieejama statistika par 2020. gada augustu

CERT.LV reģistrētie incidenti no 01.08.2020. līdz 31.08.2020.

[] Statistika

Pulvermuca Latvijas kibertelpā

Latvijas kibertelpā turpina aktīvi izplatīties spiegojošais vīruss Emotet. Šobrīd inficētas jau vairāk nekā 200 organizācijas un simtiem inficētu lietotāju turpina vīrusu izplatīt tālāk. Emotet vīruss, nonācis datorā, jau pirmajās minūtēs ievāc ļoti daudz informācijas par lietotāju. Tās ļaunprātīga izmantošana ir tikai laika jautājums.

[] Brīdinājumi

Latvijas kibertelpā strauji izplatās spiegojošais Emotet vīruss

CERT.LV rīcībā ir informācija, ka šobrīd vairāk kā 160 organizācijas Latvijā ir skārusi Emotet ļaunatūra, un šis skaits turpina augt. Organizāciju vidū ir gan valsts un pašvaldību iestādes, gan privātā sektora uzņēmumi. Tas nozīmē, ka interneta lietotājiem šobrīd jābūt īpaši modriem, pat saņemot e-pastu no šķietami pazīstama sūtītāja, piemēram, sadarbības partnera vai kolēģa.

[] Brīdinājumi

Augustā apstiprināti grozījumi MK noteikumos Nr. 442

Š.g. 11. augustā apstiprināti vairāki grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija noteikumos Nr. 442 "Kārtība, kādā tiek nodrošināta informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sistēmu atbilstība minimālajām drošības prasībām".

[] Aktualitātes

Piekļuves tiesību izkrāpšanas uzbrukumi

Kiberuzbrucēji izmanto inovatīvu metodi - Office 365 piekļuves tiesību izkrāpšanas uzbrukumu -, kurā, līdzīgi klasiskai pikšķerēšanai, upurim tiek nosūtīts e-pasts ar saiti uz it kā koplietotu dokumentu, bet mērķis nav e-pasta piekļuves datu izkrāpšana. Uzbrukuma mērķis ir iegūt piekļuvi dažādiem lietotājam pieejamiem resursiem, piedevām to sniedz pats lietotājs.

[] Brīdinājumi

OUCH! augusta numurā: Drošas virtuālās konferences

Tā kā daudzi no mums šodien strādā no mājām, visticamāk, arī saziņa ar kolēģiem notiek attālināti, izmantojot virtuālo konferenču risinājumus, piemēram, Zoom, Slack vai Microsoft Teams. Jūsu ģimenes locekļi, iespējams, arī jūsu bērni, lieto šīs pašas tehnoloģijas, lai mācītos attālināti vai sazinātos ar draugiem. Kas jāievēro, lai izmantotu šīs tehnoloģijas droši?

[] Ieteikumi lietotājiem

Kalendārs

Kiberdrošības semināri un darbnīcas, iesildot konferenci "CyberChess"

klātienē

Starptautiskā kiberdrošības konference "CybeChess 2024"

klātienē un tiešsaistē